reklama

Přes plot s ostnatým drátem na řecko-makedonské hranici se o víkendu pokusilo násilím dostat zhruba 500 migrantů. Podle očitých svědků citovaných agenturou APA házeli uprchlíci na makedonské policisty kameny, ti následně zakročili slzným plynem.

Situace je ale kritická dlouhodobě. Dokládá to například video z minulého týdne, na němž se migranti pokoušení překonat plot vytyčující hranici mezi oběma zeměmi. Na záběrech je zachycen makedonský policista, který zvedl obušek a několikrát zasáhl dítě. Chlapci pomáhali v pokusu překročit hranici dospělí, nakonec ho ale vrátili zpět.

Řecká policie už dříve varovala, že by mohlo dojít v okolí Idomeni k nepokojům. V provizorním uprchlickém tábořišti s 11 tisíci obyvateli se totiž objevily letáky, které migranty vyzývaly, aby se shromáždili a vyrazili k makedonské hranici. Podobné letáky se objevily už ž v polovině března a z jejich popudu se zhruba 2000 migrantů pokusilo překonat řecko-makedonskou hranici korytem řeky Vardar. Tři z nich přitom utonuli.