Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dobýt Mosul bude těžké i pro vojáky USA, přiznal velitel Townsend

Americká armáda, ilustrační fotografie
Americká armáda, ilustrační fotografie
Foto: U.S. ARMY

Bagdád - Velitel amerických jednotek v Iráku generál Stephen Townsend dnes připustil, že bitva s Islámským státem o Mosul bude obtížná i pro zkušené vojáky USA. Důvodem je fakt, že je třeba dobýt velké město plné civilistů.

"Dali jsme jim (Iráčanům) nějaké rady, ale oni rozhodují, co se bude dělat, a uvádějí vše v pohyb," řekl Townsend.

Zároveň odmítl kritiku republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, podle kterého byla ofenziva vůči IS špatně připravená a příliš hlasitě oznamovaná dopředu. Trumpa ale generál přímo nezmínil. "Nevidím žádný důkaz toho, že by se v tom 'plácali'," uvedl generál.

Odmítl také, že by informace o chystaném útoku byly avizovány příliš hlasitě. "Je zkrátka těžké přesunout 40.000 mužů ze středního Iráku na sever a udržet to v tajnosti. To je v podstatě nemožné," řekl Townsend.

Vůdce radikálů z IS abú Bakr Bagdádí v první zvukové zprávě po zahájení ofenzivy na Mosul vyjádřil přesvědčení o vítězství a vyzval obyvatele provincie k boji proti "nepřátelům Boha".

Ať už je vedení IS stále v Mosulu, nebo ne, podle Townsenda nebude nikde v bezpečí. "Opravdu nevím, kde (vůdci IS) jsou. Pokaždé, když nějakého objevíme, zabijeme ho. Takže kdybych věděl, kde je vedení, bylo by mrtvé. Ať se hnou kamkoli, my je budeme pronásledovat," uvedl generál. Slabým místem ofenzivy je podle CNN západní strana města, z níž se bojovníci IS mohou volně přesouvat do Sýrie a zpět.

Témata:  Irák U.S. ARMY Islámský stát

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 14:41

Ruský obr Gazprom zažaloval ČEZ a další evropské společnosti

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy