reklama

List VLT se podle serveru Breitbart zaměřil na časté žhářské útoky, které se vyskytují především ve švédském městě Västerås. Listu se podařilo získat doznání několika mladých migrantů, kteří se netají svými sklony k destruktivnímu chování.

V rozhovoru pro noviny jeden ze skupiny migrantů, který svou totožnost skrýval pomocí černé kukly, doslova řekl: „Někteří mají dobrý pocit, když zapálí auta". Nejmenovaný muž mluvil také o zklamání ze společnosti a o obtěžování policií. Právě to jsou podle něj hlavní motivace pro žhářství.

Další mladý muž, který se s novináři odmítl setkat osobně a rozhovor proto poskytl jen po e-mailu, řekl, že on a jeho přátelé cítí předsudky ze strany rodilých Švédů. Domnívají se prý, že jsou diskriminováni. Stěžuje si také, že když jsou místní obyvatelé svědky násilných činů, ani se nepozastaví, aby zvážili důvody, proč k nim dochází.

„Když auto hoří, všichni si myslí, že [pachatelé] jsou zvířata a idioti. Lidé nevědí, jak jsou mladí lidé každý den diskriminováni. Všímáme si jen, když auta hoří. Myslím, že mladí lidé tento způsob používají jako volání o pomoc," uvedl.

Policejní mluvčí vyčleněný speciálně na řešení problémů těchto mladých migrantů-zločinců - obvykle ve věku mezi 13 a 30 lety - řekl pro VLT, že existují desítky případů zapálených aut v různých předměstích hlavního města. Přesto zatím nebyl stíhán jediný pachatel, dokonce prý proběhl ani žádný pokus o stíhání.

VLT také přineslo slova, jednoho ze žhářů, který vysvětloval, že je „jedním z těch, kteří přišli do Švédska v raném věku". Nejmenovaný migrant uvedl: „Je nad slunce jasné, že si naši frustraci vyléváme ničením a demolováním."

Prohlašoval, že byl diskriminován z rasových důvodů. „Dospělí v této oblasti se na nás dívají, jako bychom byli zvířata nebo nenormální," stěžuje si. Vyzval také vládu, aby přijala opatření ke zmírnění jejich nudy mezi migranty. „Myslím, že je levnější koupit a vytvořit některé pozitivní věci v sousedství, než vynakládat peníze na vyplácení pojištění a výjezdy hasičských aut," uvedl.

List VLT po zveřejnění reportáže zaznamenal hodně ostré reakce. Článek, ve kterém se migranti zlobí, že mají mezi místními špatnou pověst, může paradoxně způsobil další posílení těchto stereotypů. V dopise adresovaném editorovi článku, který napsal anonymní Švéd s pseudonymem „bývalý motorista města" , se autor jízlivě ptá: „Myslíte si, že toto žvanění ve mně vzbudí lítost?"