Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Pochod uprchlíků z Calais: Kam se po zbourání Džungle vydali?

Uprchlíci, ilustrační foto
Uprchlíci, ilustrační foto
Foto: UNHCR

Paříž/Brusel – Francouzské úřady definitivně zlikvidovaly nechvalně proslulý uprchlický tábor v severofrancouzském přístavu Calais. Obyvatelé byli přestěhováni do jiných zařízení po celé zemi. Některým se to ale nelíbí, a tak se raději před stěhováním ukryli. Část těchto běženců se teď vydala na cestu.

Server Politico informuje o tom, že belgické orgány na hranicích s Francií zadržely stovky uprchlíků, kteří původně pobývali v Calais. Celkem 274 migrantů se pokusilo překročit hranici a dostat se do Belgie.

Tito lidé se podle listu Le Soir nevzdali svého snu a přes všechny překážky se pokouší dostat do Velké Británie. Když to nejde z pobřeží Francie, rozhodli se hledat jinou cestu.

Belgické orgány byly připraveny a poté, co Francie oznámila, že uzavře tábor a přistěhovalce rozmístí po celé Francii, zvýšily počet hlídek na hranici

Většina z 274 migrantů zadržených je podle belgických úřadů somálského a eritrejské původu. Informoval o tom ministr vnitra Jan Jambon. „Jsou to většinou lidé, kteří nemají peníze na zaplacení pašerákům, ale kteří se zoufale touží dostat do Británie," řekl Jambon.

Dlouhodobé důsledky uzavření tábora v Calais jsou stále nejasné, dodal Jambon. Belgická vláda má v úmyslu ponechat v západních Flandrech, kudy by se migranti mohli pokusit dostat do země, v pohotovosti dalších 120 policistů.

Témata:  uprchlíci Belgie Francie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy