reklama

Podle dnešního vydání nedělníku Welt am Sonntag navrhuje úřad vedený členem Křesťansko-demokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové, aby Evropská unie zachytávala lodě s potenciálními přistěhovalci už na moři a umisťovala do táborů mimo Evropu, kde by čekali na posouzení své šance na přijetí v Evropě.

"Pokud přijdou o vyhlídky na dosažení evropských břehů, může to migranty především odradit od toho, aby nastupovali na lodě k životu nebezpečné a nákladné cestě," řekla mluvčí ministra německému listu.

Navrhovaný postup by podle ní připravil o zisk skupiny převaděčů lidí, které vydělávají na migrantech z Afriky či Sýrie proudících zvláště přes Libyi do Evropy.

Merkelová dlouhodobě čelí tlaku nejen protiimigrantské opozice za svou politiku vstřícnou k uprchlíkům. Plán jejího ministra inspirovaný praktikami Austrálie počítá s vybudováním táborů v Tunisku, Egyptě a dalších severoafrických zemích, odkud by migranti mohli požádat o azyl. Teprve pokud by se žádostí uspěli, dostali by se do Evropy.