Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nejvyšší ústavní činitelé ČR sehráli ve vztahu k Pekingu úlohu kusu hadru, píše slovenský list

Česká republika
Česká republika
Foto: Pixabay

Bratislava - Kauzy kolem pročínského prohlášení si dnes všímá také slovenský list Denník N. Ten ve svém komentáři napsal, že čtyři nejvyšší čeští ústavní činitelé sehráli ve vztahu k Pekingu úlohu kusu hadru.

"Když se s dalajlamou po Andreji Kiskovi setkal i lidovecký ministr české vlády Daniel Herman, tamní prezident, premiér a předsedové obou komor parlamentu čínské komunisty v panice společným prohlášením ujistili o své nehynoucí oddanosti a od vlastního ministra se distancovali," píše deník.

Podle listu Čína potrestala za schůzku s dalajlamou Slovensko tím, že odvolala bilaterální setkání s premiérem Robertem Ficem a Česko tím, že zrušila naplánovanou cestu ministra zemědělství Mariana Jurečky do Číny. "Z těchto případů se lze poučit o tom, že Čína od svých partnerů velikosti ČR nebo SR žádá bezpodmínečné přijetí svého pohledu na svět," uvedl slovenský list.

"Jakákoliv odchylka je nepřijatelná a přichází po ní trest. Bez ohledu na to, jak velmi se předtím ponížíte, aby jste soudruhy uspokojili. Oni vás vzápětí poníží podruhé, aby vám dokázali, že první pokus jim nestačil a měli jste se snažit ještě více. Přesně toto udělali Česku," uzavřel Denník N.

Témata:  Slovensko Čína Česká republika

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.