Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová, Trump nebo Zemna? Většina Slovenska je vnímá negativně, ukázal průzkum

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Jak ukázal průzkum na Slovensku, většina jeho občanů vnímá negativně německou kancléřku Angelu Merkelovou, republikána Donalda Trumpa, ale také českého prezidenta Miloše Zemana. Pokud jde o Vladimira Putina, názory jsou vyrovnané.

Naopak, z desítky hodnocených politických lídrů nejlépe dopadl slovenský prezident Andrej Kiska.

"Zemana pozitivně hodnotí 32 procent respondentů, opačný názor mělo 60 procent dotazovaných. Vůbec největšího počtu negativních hodnocení (74 procent dotázaných) se na Slovensku dostalo Merkelové, což souvisí s migrační krizí, během které Německo na rozdíl od Slovenska přijímalo uprchlíky," ukázal průzkum, který pro nevládní organizaci Globsec Policy Institute uskutečnila agentura Focus.

Negativní názory převažovali u Slováků také vůči tureckému prezidentovi Recepovi Tayyipu Erdoganovi, maďarskému premiérovi Viktoru Orbánovi či předsedovi slovenské vlády Robertovi Ficovi. V hodnocení ruského prezidenta jsou názory Slováků spíše vyrovnanější, když 51 procent ho vnímá negativně a 43 procent příznivě.

V průzkumu se více než dvě třetiny (68 procent) Slováků vyslovilo pro setrvání země v EU a 54 procent dotazovaných pro setrvání v NATO.

U kandidátů na amerického prezidenta se obyvatelé Slovenska postavili na stranu Hillary Clintonové; polovina respondentů ji vnímá pozitivně a 41 procent negativně. Trump měl na Slovensku pouze 19 procent zastánců.

Témata:  Slovensko průzkumy Miloš Zeman

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy