Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kreml odmítl jakékoliv zapojení do údajného pokusu o převrat v Černé Hoře

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva – Černohorská prokuratura obvinila ruské nacionalisty z toho, že připravovali v zemi puč proto, aby nevstoupila do NATO. Moskva se dnes od tohoto pokusu distancovala.

Kreml se dnes ústy mluvčího prezidenta Vladimira Putina distancoval od údajného pokusu o převrat v Černé Hoře. „Kategoricky odmítáme možnost oficiální účasti (ruských úřadů) na jakýchkoliv pokusech zorganizovat nějaké protizákonné kroky," prohlásil Dmitrij Peskov. Dodal, že černohorské úřady se v této souvislosti na Moskvu ani neobrátily, ani neví, zda tak případně učinily prostřednictvím tajných služeb.

Podle černohorské prokuratury ruští nacionalisté plánovali, že během říjnových voleb vtrhnou do černohorského parlamentu, zabijí premiéra Mila Djukanoviče a uvedou k moci proruskou koalici. V neděli oznámila, že nemá žádné důkazy, které by ukazovaly na řízení operace Moskvou, vyšetřovatelé ale mohou doložit, že mezi organizátory pokusu o převrat byli dva nacionalisté z Ruska.

Během převratu o volební noci mělo podle prokuratury vstoupit do Černé Hory asi 500 lidí. V této balkánské zemi by vyvolávali násilnosti a najali profesionální odstřelovače, kteří by zabili premiéra.

Srbské úřady podle prokuratury deportovaly několik ruských agentů, kteří sledovali Djukanoviče z území Srbska.

V Černé Hoře bylo během říjnových voleb zadrženo asi 20 srbských a černohorských občanů, mimo jiné i někdejší šéf srbských zvláštních policejních sil. Ve vazbě jich zůstává 14, někteří z nich bojovali i v řadách proruských povstalců na východní Ukrajině.

Témata:  Černá Hora Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy