Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fandí Putin Trumpovi? Situace se po jeho vítězství může radikálně zhoršit, varuje bývalý oligarcha Chodorkovskij

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: kremlin.ru

Londýn – Přestože světová média spekulují, že ruský prezident Vladimir Putin v americké prezidentské volbě podporuje republikána Donalda Trumpa, který se netají tím, že by rád vztahy s Moskvou zlepšil a že by zrušil sankce, opak může být pravdou. Myslí si to manažer, podnikatel a bývalý oligarcha Michail Chodorkovskij.

Donald Trump v Bílém domě nemusí hrát Putinovi do karet, myslí si muž, který strávil více než 10 let ve vězení jako politická nemesis ruského prezidenta. V rozhovoru pro server Politico tvrdí, že Putin, který je znám svým „chlapáctvím", by se mohl s Donaldem Trumpem velmi brzy střetnout ve válce eg.

„Nejsem přesvědčen, že pokud se Trump dostane k moci, bude situace pro Putina lepší," uvedl Chodorkovskij v pátek v londýnské kanceláři jeho prodemokratické organizace pro lidská práva Otevřené Rusko.

Chodorkovskij také varoval, že Putin a Rusko musí být připraveni na to, že se vztahy s USA mohou oproti současné situaci ještě zhoršit - to proto, že v případě zvolení Hillary Clintonové, mu nová hlava státu neodpustí údajné ruské vměšování do voleb v USA. „Ona dobře ví, jak Putina zatlouci ještě hlouběji. Je dost zkušená a neodpouští," myslí si někdejší ruský oligarcha.

Trump jako loutka Kremlu?

Chodorkovskij, který nečekaně dostal od Putina milost v prosinci 2013, těsně před zimními olympijskými hrami v Soči, má zvláštní vhled do temných způsobů Moskvy. Jako vedoucí ruské společnosti Jukos byl kdysi nejbohatším Rusem a nejmocnějším oligarchou, a před svým zatčením v roce 2003 byl považován za hrozbu pro Kreml.

Zatímco demokraté v USA tvrdí, že Trump by jako prezident byl loutkou Kremlu, Chodorkovskij tvrdí, že skutečnost je jiná. Trump v Bílém domě by podle něj moul ruskému vůdci způsobit řadu problémů. Pro ilustraci srovnává potenciální vztah mezi Trumpem a Putina a vazbu mezi Putinem a Ramzanem Kadyrovem, silným vůdcem Čečenska, který projevil neochvějnou věrnost Putinpvi výměnou za štědré financování jeho regionální správy a značnou míru politické autonomie.

„Všichni známe lidi jako Trump," uvedl Chodorkovskij. „A je vysoce nepravděpodobné, že Putin bude hrát tak, aby to vyhovovalo Trumpovým ambicím, jako když Kadyrov hraje tak, aby to vyhovovalo Putinovým ambicím," myslí si.

Clintonová je předvídatelná, Putin s jejím vítězstvím počítá

Pokud jde o Clintonovou, Chodorkovskij uvedl, že věří, že Putin po celou dobu počítá s jejím eventuálním vítězstvím, a proto se v posledních měsících pohyboval preventivně tak, aby zhoršoval vztahy mezi starými rivaly z dob studené války - teoreticky by ho to totiž mohlo dostat do silnější vyjednávací pozice s novou administrativou. „Pro něj je lepší, aby dosáhl sám až na dno, takže pro ni  bude jediným možným krokem bude jít nahoru," vysvětluje Rus.

Zároveň ale varoval: „Pokud Clintonová teď vyhraje, to, co Putin považuje za dno, nebude skutečné dno. Ona totiž dobře ví, jak Putina zarazit ještě víc. Je velmi zkušená a nebude odpouštět - a mluvím spíše o americkém establishmentu – a neodpustí mu údajné zasahování do vnitřního volebního procesu v USA."

Chodorkovskij, který nyní žije ve Velké Británii, řekl, že Clintonová je viděna jako předvídatelnější politický aktér než Trump. Výsledek pak podle něj je, že by bylo velmi těžké odhadnout, co se stane, když Putin nevyhnutelně odmítne podrobit Rusko přáním prezidenta Trumpa. „Putin to nemůže udělat," uvedl Chodorkovskij. „A to znamená, že spor s Trumpem by byl nevyhnutelný. Co by vzešlo z tohoto konfliktu? Těžko říci. V případě Clintonové mohu předpovídat její chování, v případě Trumpa jeho činy předvídat nemohu. Doufám, že někdo v USA ano," dodal.

Témata:  Michail Chodorkovskij 1 Vladimír Putin prezident USA Donald Trump

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 9:38

Zvyšujete jaderné napětí, obvinila Čína alianci AUKUS

Čínský ministr zahraničí Wang Yi obvinil země zapojené do bezpečnostního paktu AUKUS z vyvolávání rozporů a zvyšování rizika šíření jaderných zbraní v oblasti jižního Tichomoří. Informovala o tom agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy