Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Diskuze o muslimech ve státní televizi zvedla řadu lidí ze židle

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Berlín - Nedělní diskuzní pořad v německé veřejnoprávní televizi ARD má celostátní dohru. Tématem posledního dílu byla radikalizace mladých lidí a vystoupila v něm zástupkyně Islámské ústřední rady. Její názory na roli žen v islámu ale řadu lidí zvedly ze židle.

Moderátorka Anne Willová si do pravidelné televizní show pozvala mimo jiné i experta na islamismus a psychologa Ahmada Mansoura a politika za CDU Wolfganga Bosbacha. Tématem posledního dílu bylo: "Můj život pro Alláha - Proč se stále více mladých lidí radikalizuje?" Zúčastnila se i Nora Illiová, která se v televizi objevila celá zahalená v nikábu.

V pořadu uvedla, že nikáb pro ni znamená svobodu a sebeurčení, obecně ji však na islámu fascinuje jeho rozmanitost. Žena má podle ní relativně mnoho práv a možností realizovat se, například si může nechat příjem pro sebe a nemusí přispívat do rodinného rozpočtu.

Popsala také situaci na Blízkém východě: "Facebook a YouTube ukazují jen úlomky brutální reality války. Každý teenager, který přicestuje, rychle pochopí, že válka nemá nic společného se sněním ve vyhřátém pokoji, ale že jde o trpkou dlouhotrvající zkoušku," uvedla.

"Toto je propaganda, něco co nepatří do veřejnoprávní televize," reagoval Mansour a dodal, že je třeba nabídnout mladým lidem víru, která nevede k radikalizaci."

Po skončení pořadu se v Německu strhl poprask. Lidé se ptali nejen na to, zda mohou být taková vyjádření vůbec odvysílána, ale i na to, jestli měla žena vůbec právo se objevit na obrazovkách.

Témata:  muslimové Islám

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy