Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Clintonová má průběžný náskok na Floridě, v Ohiu i v Iowě

Hillary Clintonová
Hillary Clintonová
Foto: Facebook

Washington - Krátce poté, co se otevřely volební místnosti ve všech amerických státech, má více důvodu k optimismu Hillary Clintonová. Demokratická prezidentská kandidátka má průběžný náskok v účasti svých voličů na Floridě, v Iowě a v Ohiu.

Vyplývá to z údajů nově založené společnosti VoteCastr, která v reálném čase porovnává účast voličů demokratů a republikánů a kombinuje ji s předvolebními průzkumy. V osmi státech, kde jsou síly demokratů a republikánů považovány za vyrovnané a které společnost sleduje, má Trump navrch pouze v Pensylvánii.

Bez ohledu na to, že do konce voleb zbývá v některých částech USA ještě i více než šest hodin, zveřejnil server Slate.com první odhady průběžné účasti voličů stran obou kandidátů, které vypracoval VoteCastr. Na Floridě podle nich vede Clintonová, pro niž podle odhadu hlasovalo 48,6 procenta voličů, zatímco Trumpa podpořilo 45,2 procenta.

Se svými 29 voliteli z 270 potřebných k celkovému vítězství je právě Florida nejdůležitějším z vyrovnaných států; bez jejího ovládnutí je cesta do prezidentského křesla považována za takřka nemožnou. Průzkum porovnával údaje poté, co odvolilo přes 50 procent floridských voličů, z nichž velká část odevzdala své hlasy v předčasném hlasování.

Podobně dobře si podle těchto odhadů vede bývalá první dáma v Ohiu a v Iowě, které se v předvolebních průzkumech mírně klonily na stranu Trumpa. Průběžné vedení jí patří i v Coloradu. Republikánský kandidát má navrch pouze v souboji o Pensylvánii, kde se naopak před volbami očekávalo vítězství jeho soupeřky.

Témata:  Hillary Clintonová volby v USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:40

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy