Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zeď stavět nebudeme, ale spolupracovat chceme, vzkazuje Mexiko Trumpovi

Mexiko, ilustrační foto
Mexiko, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Mexiko - Na výsledky voleb v USA netrpělivě čekalo Mexiko, na jehož adresu se republikán Donald Trump během své kampaně opakovaně kriticky vyjadřoval. Prezident Enrique Peña Nieto dnes poblahopřál Trumpovi k vítězství a uvedl, že je připraven se svým novým kolegou spolupracovat.

"Mexiko a USA jsou přátelé, partneři a spojenci, kteří musí pokračovat ve spolupráci za účelem konkurenceschopnosti a rozvoje Severní Ameriky," napsal dnes mexický prezident na twitteru.

Trump před volbami prohlásil, že postaví zeď na hranici Mexika s USA, jejíž výstavbu zaplatí Mexiko. Řekl rovněž, že deportuje miliony ilegálních migrantů.

"Zaplatit za postavení zdi je mimo naše uvažovaní, jedinou naší vizí je integrace," zdůraznila mexická ministryně zahraničí Claudia Ruizová. K možnému vyhoštění Mexičanů, kteří nyní žijí v USA, uvedla, že její úřad v současnosti pracuje na změně konzulárního systému.

Realitní magnát se také vyjadřoval kriticky k Severoamerické dohodě o volném obchodu (NAFTA) mezi USA, Kanadou a Mexikem, která podle něj připravila Američany o práci.

Témata:  Mexiko Donald Trump

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy