Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruská vyhlásilo boj proti sociálním sítím: LinkedIn končí, v ohrožení jou Facebook a Twitter

sociální sítě
sociální sítě
Foto: Pixabay

Moskva - Rusko vyhlásilo boj proti sociálním sítím, které propojují dnes už takřka celý svět. Jako první potkal zákaz síť LinkedIn, další mohou následovat.

Moskevský městský soud zamítl ve čtvrtek odvolání proti zákazu provozování profesionální sociální sítě LinkedIn na území Ruska. Informovala o tom agentura TASS.

Soud nižší instance už dříve rozhodl, že požadavek Federální služby pro dohled v oblasti telekomunikací, informačních technologií a masmédií (Roskomnadzor) zakázat provozování této sociální sítě v Rusku je oprávněný.

LinkedIn podle vyjádření soudu porušuje zákon o lokalizaci dat tím, že nezpracovává osobní údaje ruských uživatelů na území Ruska, ale na území cizích států. To se ale Rusku nelíbí.

Poradce ruského prezidenta pro oblast Internetu German Klimenko už dříve pro list Kommersant uvedl, že "pokud Roskomnadzor zvítězí a zablokuje LinkedIn, bude to signál pro společnosti, které osobní údaje Rusů neukládají na ruské servery. To se týká i Facebooku, Twitteru a všech zahraničních společností."

Podle TASSu je LinkedIn první obětí zákona o zpracování osobních údajů, další ale mohou rychle následovat a tím odstřihnout Rusko od sociálního kontaktu se světem.

Témata:  Rusko sociální sítě Facebook

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy