Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nebojte se Trumpa, svět čeká mnohem větší katastrofa, varuje Snowden

Edward Snowden
Edward Snowden
Foto: guardian.co.uk **www.guardian.co.uk**

Amsterdam - Svět je na nohou. Americké prezidentské volby vyhrál realitní magnát Donald Trump, který svým nevybíravým chováním přesvědčil voliče, že právě on bude lepším prezidentem nežli jeho rivalka Hillary CLintonová. Přesto prý však nejde o největší nebezpečí, které tento svět čeká.

Celosvětově je mnohem větším problémem než zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA sledování obyvatel ze strany státu. Podle agentury DPA to řekl bývalý zaměstnance CIA a Národní bezpečnostní agentury (NSA) Edward Snowden.

Snowden, který uprchlo ze země, odpovídal ve čtvrtek v rámci internetové diskuse na otázky diváků v Amsterdamu. Volby ve Spojených státech prý sledoval velmi důkladně.

"To, o čem bychom měli nyní přemýšlet, není to, jak se ochráníme před Donaldem Trumpem, ale to, jak ochráníme práva každého, bez ohledu na jurisdikci, bez ohledu na hranice," řekl Snowden, který novinářům poskytl tajné dokumenty o sledovacích aktivitách NSA a od útěku z vlasti v roce 2013 žije v ruském exilu.

Snowden kritizoval i amerického prezidenta Baracka Obamu, který podle něj nesnížil "hromadné sledování" obyvatel a ke konci svého funkčního období se mu pravděpodobně nepodaří ani uzavřít věznici Guantánamo. Přitom to Obama sliboval ještě před nástupem do úřadu.

Není bez zajímavosti, že Snowdena se zastal neúspěšný uchazeč o kandidaturu na prezidenta Spojených států za demokraty Bernie Sanders. Někdejší konzultant zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Monitorování se týkalo desítek milionů Američanů i vedoucích činitelů spojeneckých států, například německé kancléřky či francouzského prezidenta.

Sanders se připojil ke dvěma desítkám amerických osobností, od hollywoodských hvězd po aktivisty, politiky a akademiky, kteří vyzývají amerického prezidenta Baracka Obamu, aby zajistil Snowdenovi bezpečný návrat do USA. Podle Sanderse vlastně Snowden prokázal americkým občanům službu, když je upozornil na to, jak NSA porušuje jejich ústavní práva.

V rozhovoru pro The Guardian Snowden řekl, že doufá v prezidentskou milost. Obama by mu ji prý mohl udělit do konce roku, ještě před svým odchodem z Bílého domu.

Témata:  Edward Snowden Donald Trump USA

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:34

Macron varuje před Ruskem: Dnešní Evropa je smrtelná. Může zemřít

Evropa by podle francouzského prezidenta mohla "zemřít", pokud si nevybuduje robustní obranu čelící ruské agresi na Ukrajině.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy