Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putin končí s prezidentskou dráhou? Ruský historik něco naznačil, pak se strhla panika

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Rusko – Ruský prezident Vladimir Putin (64) by mohl ve své funkci skončit dříve než se očekává. Naznačil to ruský historik pro server blízký Kremlu. Důvodem by mohly být zdravotní problémy a obavy týkající se vztahů s Ruskem. Dokonce se už spekuluje o jeho možném nástupci.

Spekulace o brzkém konci Putina přinesl renomovaný ruský historik a politický analytik Valery Solovej, který působí jako děkan na Moskevském státním institutu zahraničních věcí. Ten naznačil, že by ruský prezident „za určitých okolností" mohl odstoupit. Mohly by ho prý k tomu dohnat zdravotní problémy.

Historik podle serveru Daily Mail uvedl, že by se Putin mohl v roce 2017 na několik měsíců stáhnout do ústraní, na veřejnosti by se prý mohl objevovat jen „velmi zřídka". „Jak vidíte, tato hypotetická situace je velmi neznervózňující z hlediska ruské politiky." Když byl dotázán, jestli má Putin „zdravotní problémy," odpověděl tajemně: „Víc už neřeknu, už tak jsem toho prozradil dost. A chtěl bych zdůraznit: tato informace není zcela spolehlivá. Přesto je třeba ji zvážit."

Jeho slova uveřejnil Kremlu nakloněný server Moskovsky Komsomolets (MK), jak ale poukazuje Daily Mail, text byl během několika hodin odstraněn. V něm Solovej mluví nejen o možné nemoci Putina, ale i o tom, že by prezident mohl stát stranou, aby jeho případný nástupce měl možnost vylepšit vztahy se Západem. Příběh byl doplněn titulkem: „Bouře 2017: Putin možná bude během několika měsíců nahrazen nástupcem".

Kdo by Putina mohl nahradit?

V rozhovoru, který následně zmizel, se spekulovalo, že by Putina mohl vystřídat současný premiér Dmitrij Medveděv, který už má jedno prezidentské funkční období za sebou, nebo Alexej Ďumin (44), bývalý Putinův bodyguard a bývalý náměstek ministra obrany.

Rozhovor s historikem si před stažením přečetlo údajně asi 50 tisíc lidí, zaznamenala jej i jiná ruská média. Jeden z komentátorů se pozastavoval nad tím, proč byl rozhovor odstraněn. „Proč editor šílí? Co bylo tak zvláštního na tom, co ten chlap říká? Nebo už teď nemůžeme mluvit vůbec o ničem?" spustil.

Solovej v také řekl, že uspořádat předčasné volby je logické, ale „nejneuvěřitelnější myšlenka, o která se mluví je to, že by Putin už nekandidoval". Putin je totiž podle něj přesvědčen, že dokud je prezidentem, nebude možné vztahy se Západem zlepšit. „Takže aby se situace změnila, je nutné, aby Rusko na jednáních zastupovala jiná osoba," vysvětloval historik s tím, že pokud by doopravdy nekandidoval, je snadné předpovědět, kdo jej nahradí.

Medveděv je podle jeho slov liberální, ale „spousta lidí, včetně bezpečnostního lobby, jej nemá ráda". Alternativou je pak podle něj právě Ďumin, který byl letos jmenován guvernérem Tulské oblasti. Zároveň je to prý muž, který osobně doprovodil svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče po revoluci v roce 2014, a hrál klíčovou roli v ruské anexi Krymu.

Kreml zatím mlčí a k věci nevydal žádný komentář.

Témata:  Vladimír Putin Rusko

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 17:25

Rusko bude cílit na západní zbraně na Ukrajině, oznámil Šojgu

Rusko otevřeně avizuje, že zesílí útoky na Ukrajinu. Ministr obrany Sergej Šojgu v úterý řekl, že budou cílit na sklady se zbraněmi poskytovanými Západem. Kyjev by měl brzy obdržet další klíčovou vojenskou pomoc ze Spojených států amerických. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy