Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z Bruselu přichází varování: Trumpovo vítězství bude mít špatný dopad

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Stejně jako při při průzkumech veřejného mínění před britským Brexitem se i tentokrát předvolební studie mýlily. Oproti všeobecnému předpokladu zvítězil v amerických prezidentských volbách Donald Trump, což svědčí také o vítězství nativismu nad internacionalismem a liberální demokracie se stává rychle hnutím odporu, vysvětluje bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt.

S Trumpem v Bílém domě bude USA ještě více posedla sama sebou. Už teď můžeme bezpečně říct, že transatlantické obchodní a investiční partnerství mezi USA a Evropskou unií je nyní neúspěšné. Trumpovo vítězství však bude mít pro Evropu mnohem horší dopady. V sázce je podle Verhofstadta i územní celistvost EU. Donald Trump dal jasně najevo, že v jeho zahraniční politice se nikterak nepočítá s ochranou evropské bezpečnosti a o transatlantické vztahy se zajímal pouze tehdy, když šlo o nezaplacené účty, tvrdí belgický expremiér. Evropa si doposud příliš usnadňovala život sama pro sebe.

V minulém století stály transatlantické vztahy zejména na USA, na čemž Evropa pomalu usnula. Když pak USA zasáhla v zahraničí, Evropa reagovala pouze hysterickými přednáškami a když USA nezasáhla, kritizovala ji Evropa naopak za příliš laxní přístup.

Trump dobře ví, že tahle éra je u konce. Evropa má dostatek financí a globální sílu na to, aby si řešila své problémy sama a nespoléhala na soustavnou pomoc USA na svém dvorku. S Trumpem v Bílém domě už nemůže s touto proevropskou politikou Washingtonu počítat, píše belgický politik pro server Project Syndikate.

EU by si proto podle něj měla dát po zvolení Trumpa budíček a vzít svůj další vývoj do svých rukou. Krvavé občanské konflikty ve světě se totiž přímo dotýkají i členských států EU. Evropská unie ve výsledku propadá konečnou kontrolu nad svou vlastní bezpečností, ochranou obchodních vztahů a migračních toků.

V roce 2014 unikl na veřejnost rozhovor mezi náměstkem americké ministryně zahraničí pro evropské a euroasijské záležitosti Victorie Nulandové a bývalého amerického velvyslance na Ukrajině Geoffrey Pyatta. V diskusi o reakci Spojených států na ukrajinské dění poté, co bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč uprchl do Ruska Nulandová říká: "Se*u na Evropskou unii." Trump se prý nemusí už ani obtěžovat jmenovat úředníka pro "Evropu a euroasijské záležitosti."

To je důvod, proč se Evropská unie už nemůže dočkat, až vybuduje vlastní Evropské společenství v oblasti obrany a rozvoje své vlastní bezpečnostní strategie, píše Verhofstadt. Ta by měla začít zjednodušením a rozšířením bilaterálních a regionálních vztahů, v neposlední řadě mezi baltskými a skandinávskými zeměmi, jakož i mezi Belgií a Nizozemskem a Francií a Německem. Všechny tyto různorodé vztahy musí být sjednoceny v zájmu společného financování a sdíleného systému obrany zadávání veřejných zakázek.

EU musí být schopná nezávisle zajistit svou vlastní bezpečnost. Cokoliv menšího nebude stačit k zajištění jeho území. Nyní už nemůže Evropa čekat dále, dodává.

Témata:  EU Donald Trump Guy Verhofstadt

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 13:41

Je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi, řekl Lipavský

Podle šéfa české diplomacie Jana Lipavského je ruský imperialismus největší hrozbou pro bezpečnost a je v zájmu Evropy, aby se Ukrajina bránila proti ruské agresi. Uvedl to po jednání s maďarským ministrem zahraničí Péterem Szijjártem v Budapešti. Szijjártó potvrdil postoj Maďarska, které není ochotno dodávat zbraně Ukrajině.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy