Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Stáhne se NATO od ruských hranic? Kreml si od Trumpa slibuje zlepšení situace

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Moskva - Po zvolení Donalda Trumpa vyvstala otázka, jak se budou dál vyvíjet vztahy mezi USA a Ruskem. Kreml doufá, že nový americký prezident přesvědčí NATO, aby stáhlo své jednotky od hranic s Ruskem.

"Republikánský prezident by mohl přesvědčit NATO, aby zpomalilo své rozšiřování nebo aby stáhlo své síly od hranic s Ruskem," uvedl Dmitrji Peskov, mluvčí prezidenta Vladimira Putina. Zatím ale Moskva sleduje, jak aliance posiluje a k ruským hranicím se posouvá stále blíže.

Trump v pátečním rozhovoru pro list The Wall Street Journal řekl, že se s Putinem brzy telefonicky spojí. Budoucí prezident prý dostal po svém zvolení od prezidenta Putina "krásný dopis".

Peskov ale v New Yorku prohlásil, že Putin s žádným kontaktem do Trumpovy inaugurace v lednu 2017 nepočítá.

Trump se o vztazích s Ruskem několikrát během své volební kampaně zmínil. Šéfa Kremlu pochválil jako schopného politika a Rusko označil za žádoucího spojence v boji proti Islámskému státu.

Témata:  Donald Trump Vladimír Putin NATO (Severoatlantická aliance)

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 11:15

USA oznámí dlouhodobou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů

V pátek se Spojené státy chystají oznámit dlouhodobou vojenskou pomoc pro Ukrajinu v hodnotě šest miliard dolarů, zahrnující munici pro systémy protivzdušné obrany. Informovala o tom agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy