Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Evropské země jsou znepokojeny Ruskem? A proč neutrácí vlastní peníze? Americký diplomat tvrdě útočí

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Spojené státy pod budoucím prezidentem Donaldem Trumpem mají šanci aplikovat praktický byznysmenský přístup namísto šikany a ideologického postupu předchozích administrativ. Tvrdí to alespoň bývalý americký diplomat Jim Jatras v rozhovoru pro ruský server rt.com.

Trump není vizionář

Jatras se domnívá, že budoucí americký prezident bude schopen splnit všechny své sliby z předvolební kampaně, byť připouští, že Trumpa čeká i několik výzev. Identifikoval dva důvody, proč by Trump může svůj program realizovat.

Prvním je Trumpův pragmatický a neideologický přístup. "Není velkém vizionářem, který bude přetvářet celý svět k našemu vlastnímu obrazu, měnit režimy, tedy všechny ty záležitosti, které dostaly USA do problémů za Obamy, Bushe a spol.," deklaruje bývalý diplomat.

Druhý důvod leží dle Jatrase v tom, že Trump se bude držet byznysmenského přístupu. "Bude předsedou správní rady a pokusí se najít správné lidi pro správnou práci a (navíc) usiluje spíše o omezené, specifické, dosažitelné cíle, než aby pokračoval v procesu převratů a vytváření velkého chaosu bez jasné ideje, co je cílem," soudí někdejší poradce republikánských senátorů.

Rozhovor v originálním znění si můžete přečíst zde.

Výzvy čekají na Trumpa především na zahraničněpolitickém poli, zdůrazňuje Jatras. Poukazuje, že miliardář může nalézt lidi, kteří souhlasí s jeho odvážným instinktem v této oblasti a zároveň nejsou zodpovědní za aktuální problémy. Jde především o mnoho republikánů z dřívější vlád, byť mnoho z nich ve skutečnosti v zahraničích otázkách souhlasí spíše s Hillary Clintonovou než s ním, poukazuje Trumpův sympatizant.  

Nejistotu některých evropský lídrů a jejich bědování a stížnosti na některé Trumpovo jednání považuje bývalý diplomat za kompliment pro USA, jelikož Trumpova zpráva zní, že éra černých pasažérů skončila a hodlá se v první řadě ohlížet na americké zájmy.

Konec ideologického přístupu

"Nemyslím si, že jde jen o jejich nehorázné příspěvky, které si (evropské země) odvádějí zcela podle svého do NATO," pokračuje Jatras. Zdůrazňuje především podtext Trumpova příslibu, že Spojené státy za jeho prezidentství budou dobře vycházet s Ruskem.  

"Pokud jste pánové, vaše evropské země, tolik znepokojeni touto ruskou hrozbou, proč neutrácíte vlastní peníze?" parafrázuje někdejší diplomat Trumpův přístup. Soudí, že jde o vyhýbavý způsob jak říct, že ruská hrozba ve skutečnosti neexistuje a zpochybnit její vnímání v USA a Evropě.  

Jatras se nedomnívá, že by budoucí prezident musel protlačovat mnoho svých návrhů americkým Kongresem, kde se nachází mnoho starých republikánských jestřábů. "Mějme na paměti, že v našem (americkém) systému, který není parlamentárním systémem, má prezident velmi široké pravomoci, především v realizaci zahraniční politiky," připomíná Trumpův stoupenec.

Obamův nástupce v Bílém domě se tak zřejmě uchýlí k velmi osobnímu jednání se zahraničními lídry, především se silnými vůdci, u nichž cítí vzájemný respekt, na němž lze budovat vztahy, domnívá se Jatras. Předpovídá, že Trump bude daný přístup zajisté uplatňovat ve vztahu k ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi, izraelskému premiérovi Benjaminu Netanjahuovi, ba dokonce mexické hlavě státu Enriquemu Peñovi Nietovi. Stejně tak někdejší diplomat očekává rozvoj vztahů s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem.

"Takže si myslím, že (Trump) je připraven podívat se přes stůl druhému lídrovi do očí a pustit se do tvrdého smlouvání k vzájemnému prospěchu, což je přesně to, co potřebujeme," deklaruje Jatras. Závěrem konstatuje, že má na mysli praktický přístup namísto šikany a ideologického postoje, které podle jeho názoru aplikovalo několik předchozích amerických vlád.        

Témata:  USA Donald Trump Rusko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy