Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová vlna migrantů se blíží, připravuje se EU?

Evropská Unie
Evropská Unie
Foto: European Union

Vídeň/Řím - S příchodem jara lze očekávat nárůst počtu migrantů, kteří se snaží dostat do Evropy. Hrozí proto, že státy EU budou z obav před uprchlíky zavádět další opatření. Analýza společnosti Stratfor varuje před možnými následky tohoto jevu.

Lepší počasí přinese migranty

Přípravy na jarní nárůst počtu migrantů podle analýzy již začaly v Rakousku, kde se 12. dubna vláda rozhodla zavést kontroly v Brennerském průsmyku, který Rakousko spojuje s Itálií. Tyto kontroly by měly být prováděny „podle potřeby".

„Rakousko se bojí oprávněně. Jak se počasí bude zlepšovat, stále více migrantů se bude rozhodovat pro centrální středomořskou cestu, která spojuje Severní Afriku s jižní Itálií. V minulosti italské úřady umožnily některým migrantům opustit Itálii a pokračovat ve své cestě na sever. Tomu by Vídeň v budoucnu chtěla předejít," vysvětluje analýza.

Jak ale dále podotýká, mezi ostatními evropskými zeměmi se rakouská opatření s přílišným pochopením nesetkala. Kritizoval je jak Evropský komisař pro migraci Dimitris Avramopoulos, tak i Itálie, která varuje, že rakouská opatření přicházejí v době blížících se prezidentských voleb a mohlo by tak jít o politické rozhodnutí.

Rakouský kancléř Werner Faymann oznámil, že za opatření přebírá „plnou zodpovědnost" a vysvětlil, že Raukousko se přicházejícímu nárůstu v počtu migrantů nějakým způsobem bránit musí.

Utrpí průmysl i turismus

„Pokud Rakousko kontroly na hranicích v Brennesnském průsmyku skutečně zavede, ekonomické a politické dopady budou cítit napříč celým regionem. Každý rok Brennenský průsmyk použije 10 milionů vozů, jelikož jde o jednu z hlavním cest spojujících Střední Evropu a Balkán."

„Brennenský průsmyk také slouží jako transportní trasa pro několik zemí včetně Rakouska a Itálie, která je druhým největším obchodním partnerem Rakouska. Průsmyk je také oblíbenou volbou pro návštěvníky italské a rakouské části Alp," vysvětluje dále analýza a připomíná, že by kontroly mohly způsobit dopravní komplikace a poškodit přepravní společnosti a turismus.

Hlavním cílem zavedení kontrol na tomto místě podle analýzy je „přinutit Itálii, aby byla efektivnější při registraci a ubytovávání migrantů, kteří na její břehy dorazí. Od začátku roku do Itálie přes moře připlulo asi 20 tisíc migrantů."

Většina z těchto lidí jsou podle analýzy ekonomičtí migranti z oblasti subsaharské Afriky, kteří na azyl nemají nárok. „Jen pár z nich je ale deportováno a italské úřady často nad migranty přivírají oči, protože vědí, že mnoho z nich Itálii opustí ve snaze dostat se do Severní Evropy."

Analýza varuje, že by na hranicích v Brennerském průsmyku mohlo dojít k podobné situaci, jaká nastala u řeckého města Idomeni na řecko-makedonských hranicích. Jejich pokusy o vstup do Francie by navíc mohly přimět tento stát, aby na hranicích s Itálií zavedl své vlastní kontroly.

Témata:  Rakousko EU Imigranti z Afriky a Blízkého Východu

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 11:24

Ulici už má. Teď po Putinovi v Rusku pojmenují čtvrť

Podle ruských médií se radnice v Grozném rozhodla pojmenovat čtvrť po ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. Tato čtvrť není úplně nová - vytvoří se oddělením a přejmenováním části stávající čtvrti, která je v současnosti nazývána po Šejchu Mansúrovi.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy