Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vzestup populistů v Evropě? Po výhře Trumpa si více věří i Le Penová

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Předsedkyně francouzské pravicově populistické Národní fronty Marine Le Penová si po vítězství Donalda Trump v amerických volbách věří. Bez obalu prohlásila, že republikánský politik posílil její šance na zvolení prezidentkou Francie.

"Vítězství Donalda Trumpa je jednoznačně dalším krokem k novému světu, který nahradí starý řád. Toto vítězství je srovnatelné s francouzským odmítnutím evropské ústavy a britským rozhodnutím opustit Evropskou unii... Všechna tato hlasování jsou jakýmisi referendy proti divoké globalizaci, která byla na národy uvalena a která dnes ukazuje své limity," řekla Le Penová pro BBC.

"Trump učinil možným to, co bylo vydáváno za absolutně nemožné. Je to hlavně vítězství lidu proti elitám. Přeji si, aby i ve Francii voliči převrátili stůl, u kterého (si) elity rozdělují to, co by měli dostat lidé," dodala.

"Skutečnou otázkou (francouzských) prezidentských voleb bude velká civilizační volba - jestli chceme být anglosaskou multikulturní společností, kde postupuje islámský fundamentalismus, nebo nezávislým národem schopným samostatně rozhodovat o svém osudu či jestli přijmeme, že budeme evropským regionem spravovaným bruselskými technokraty," řekla Le Penová.

Šéfka Národní fronty podle BBC označila současnou Evropskou unii za "represivní model". Ruska se podle ní není třeba obávat.

Velkou šanci na zvolení příštím francouzským prezidentem má podle odborníků vítěz primárek tradiční pravice, kterým bude zřejmě bývalý premiér Alain Juppé. "Juppé je v čele průzkumů a také vyhraje. Francouzi nejsou jako Američané, nejsme blázni," řekl nedávno jeden z Juppého stoupenců na shromáždění politikových příznivců v Bordeaux na jihozápadě Francie.

Podobně se vyjádřila i mluvčí Juppého kampaně Virginie Calmelsová. Ta připomněla, že průzkumy v nedávné minulosti naopak dávaly více nadějí na úspěch nacionalistické Národní frontě v regionálních volbách, což se ale nakonec nepotvrdilo.

Trumpovo vítězství je výsledkem pocitu mnohých Američanů, že vedoucí politici je opustili a že je potřeba zásadní změna. "To je také to, co vedlo k vítězství brexitu v Británii a co všude živí extremistické hlasy, a to i ve Francii," uvedl Guillaume Goubert v deníku La Croix. Všude dochází k ústupu progresivních sil a nárůstu agresivního nacionalismu. "Lze dobře cítit, že jde o něco hlubšího," varuje Laurent Joffrin v deníku Libération.

Témata:  Marine Le Pen Francie Donald Trump

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy