reklama

Jeden z hlavních uchazečů o nejvyšší pozici v novém americkém kabinetu podporuje myšlenku vyzbrojení Ukrajiny, která se bojuje s Ruskem podporovanými separatistickými silami ve východní části země.

Bývalý vůdce sněmovny Newt Gingrich v rozhovoru pro ukrajinský list Yevropeiska Pravda v září uvedl, že pokud Trump vyhraje volby, byl by pravděpodobně zrušen zákaz dodávek smrtících zbraní na Ukrajinu.

„Pomoc Ukrajině se zatím uskutečňuje pouze ve slovy, aniž by byly dodány vhodné moderní zbraně k ochraně. Trump to změní," řekl 73-letý politik a diplomat.

CNN sestavila seznam pěti možných kandidátů, na kterém jsou kromě Gingriche, senátora Alabamy Jeffa Sessionsa, bývalého velvyslance při OSN Johna Boltona, předsedu Rady pro zahraniční vztahy Richarda Haasse a senátora Tennessee Boba Corkera. Gingriche jako kandidáta na ministra zahraničí označuje také The Wall Street Journal nebo BBC.

Rusko si přitom od nového prezidenta naopak slibuje uvolnění napětí. Trump by mohl přesvědčit Severoatlantickou alianci, aby stáhla své jednotky od hranic s Ruskem. Americkým novinářům to v pátek v New Yorku řekl kremelský mluvčí Dmitrij Peskov.

Republikánský prezident by "mohl přesvědčit NATO, aby zpomalilo své rozšiřování nebo aby stáhlo své síly od hranic s Ruskem," konstatoval mluvčí prezidenta Vladimira Putina.