Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump je šílenec, tvrdí Taliban a Islámský stát. Jeho výhru chtějí krutě využít

Islámský stát (ISIS)
Islámský stát (ISIS)
Foto: Wikimedia Commons

Rakka - Vítězství republikánského kandidáta Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách nahrává do karet teroristům z Talibanu a Islámského státu. Sami ale tvrdí, že Trump je šílený.

Extremisté z hnutí Islámský stát věří, že se jim podaří propagandisticky využít vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Doufají, že se jim díky Trumpově ideologii podaří posílit nábor nových bojovníků.

Představitelé a stoupenci Talibanu i Islámského státu chtějí posílit své řady na základě Trumpových protimuslimských výroků, které zazněly během prezidentské kampaně. Sami na něj mají ale poměrně překvapivý názor.

"Ten chlápek je úplný šílenec. Jeho totální nenávist k muslimům nám usnadní práci, budeme moci naverbovat tisíce bojovníků," uvedl pro agenturu Reuters abú Umar Chorásán, vysoce postavený velitel IS v Afghánistánu.

Podle agentury se v podobném smyslu vyjádřil i jeden z vrchních představitelů Talibanu. Jeho jméno ale v rámci zachování anonimity Reuters neuvedla.

Chorásán však zdůraznil, že Islámský stát skupina pozorně sleduje události týkající prezidentských voleb v USA. "Nečekali se, že si Američané vykopou vlastní hrob, ale udělali to," uvedl na adresu Trumpova vítězství.

Ačkoliv islamisté nechovají Spojené státy příliš v lásce, odcházejícího šéfa Bílého domu Baracka Obamu ocenili. Uvedli, že měl ve srovnání s Trumpem "alespoň špetku rozumu."

Trump podle mnohých nerozlišuje mezi umírněnými a radikálními muslimy. Nového prezidenta na to upozornil například irácký šíitský duchovní Muktada as-Sadr, který Trumpovi vyčítal, že si neuvědomuje, že jeho extremismus zplodí jen další extremismus.  

Trump se během předvolební kampaně několikrát vyjádřil negativně na adresu muslimů a uvedl, že jako prezident povede válku proti radikálnímu islámskému terorismu.

Svou nevraživost ale směřoval i proti umírněným muslimům. Vyhrožoval totiž, že jim zakáže vstup do Spojených států. Analytici se ale obávají, že džihádisté budou moci Trumpovy kampaně využívat i v případě, že k ní jako prezident už nadále hlásit nebude.

Témata:  Islámský stát Donald Trump Tálibán

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy