Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hollande vyzradil tajné informace, zuří opozice. Chce ho sesadit

Summit G7 v Německu, François Hollande
Summit G7 v Německu, François Hollande
Foto: g7germany.de

Paříž - Pravicová opozice se pokusí odvolat francouzského prezidenta Françoise Hollandea. Ten prý vyzradil novinářům utajované bezpečnostní informace, které se objevily v nedávno vydané knize.

Prezident "vážně porušil bezpečnostní utajení," řekl podle BBC iniciátor snah o odvolání Pierre Lellouche z Republikánů, který byl státním tajemníkem pro evropské záležitosti. Opozice ale nemá dost hlasů a proces odvolání je složitý, upozornily francouzský deník Libération a týdeník L´Express.

Nelibost vyvolala kniha s názvem Prezident by tohle říkat neměl. Jde o soubor 60 Hollandeových rozhovorů se dvěma novináři sesbíraných během posledních pěti let.

Hollande například přiznal, že osobně nařídil zavraždění čtyř "nepřátel státu", zřejmě radikálů na Blízkém východě. Hovořil také o "příliš mnoha" přistěhovalcích a "problému" s islámem.

Levicoví rebelové jsou podle socialistického prezidenta "dav idiotů" a Zelení "cynická osina v zadku". Nicolase Sarkozyho označil Hollande za "mini de Gaulla" a "králíčka Duracell".

Témata:  François Hollande Francie

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 14:14

Feri neuspěl s odvoláním, tříletý trest vězení za znásilnění platí

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy