Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nový moldavský prezident chce zrušit asociační smlouvu s EU

Igor Dodon
Igor Dodon
Foto: Reprofoto YouTube

Moskva - Nově zvolený moldavský prezident Igor Dodon chce úzce hospodářsky spolupracovat s Ruskem a vyhlásit referendum o zrušení asociační smlouvy s Evropskou unií.

Řekl to v rozhovoru, který dnes otiskl prokremelský ruský list Izvestija. Dodon vyhrál v neděli druhé kolo moldavských voleb, v němž proti němu stála proevropská kandidátka Maia Sanduová.

Dodon si je vědom, že jako prezident asociační smlouvu s EU podepsanou v létě 2014 nemůže sám zrušit.

"Můžeme ale uspořádat referendum, v němž se lidé vysloví. Jako socialistický politik jsem byl vždy otevřeně pro integraci s Euroasijskou hospodářskou unií," prohlásil Dodon s odkazem na ekonomické společenství několika postsovětských států řízené Moskvou.

Podle prezidentových odhadů je 55 procent Moldavanů proti přidružení k EU a 65 procent považuje Rusko za spřátelený stát. Hospodářské ukazatele prý dokazují, že přidružení k EU bylo chybou.

Témata:  Moldávie EU Igor Dodon

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy