Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

VIDEO: IKEA spustila promigrační kampaň. Jaké to je být uprchlíkem?

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Oslo - Nejeden návštěvník obchodního domu IKEA si při pohledu na vystavený nábytek či zařízenou maketu bytu přál v nábytkovém centru nějakou chvíli zůstat. Návštěvníci proto byli doslova v šoku, když při nákupech v norském Oslu objevili uvnitř obchodu kopii zničeného syrského bytu.

Veselé barvy, květinová výzdoba, zařízené byty, dokonalá kombinace tvarů. Tak vypadá IKEA v očích řady návštěvníků, kteří rádi vyráží do obchodního domu na nákupy. Představte si však, že najednou vejdete do tmavé zničené místnosti, kde spatříte betonové bloky namísto tapet, pytle na odpadky, které slouží jako záclony, a špinavé pěnové matrace na zemi. Vítejte v Sýrii.

Největší norská pobočka obchodního řetězce se rozhodla pro unikátní krok. Na 25 metrech čtverečních postavila kopii syrského bytu zničeného válkou. Ten, na rozdíl od klasických bytů, nemá zádná okna, dřez s tekoucí vodou, žádné stolky nebo gauč.

Když si chce návštěvník sednout, musí tak učinit na koberec na podlaze. Na pěnové matraci se válejí plyšová zvířátka a pletené svetry. Nejde však o výmysl architektů, kteří by se snažili v lidech vzbudit emoce, ale o skutečnou kopii bytu Syřanky Rány, která žije se svou devítičlennou rodinou v totožné chatrči u Damašku.

Na projektu se spolu s řetězcem podílí Červený kříž a není bez zajímavosti, že stejně jako ve zbylých částech obchodu s nábytkem, i zde je u každého výrobku tradiční cenovka. Ta ale neuvádí cenu a popis výrobku, nýbrž vysvětlivky k jednotlivým předmětům a příběh, který se k nim váže.

Témata:  Ikea uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy