Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Italský premiér Renzi opět pohrozil kvůli referendu demisí

Vlajka Itálie
Vlajka Itálie
Foto: Pixabay

Řím - Italský premiér Matteo Renzi dnes znovu pohrozil, že podá demisi, pokud neuspěje v chystaném prosincovém referendu o změnách ústavy.

Zároveň vyzval předsedy opozičních stran Silvia Berlusconiho a Beppeho Grilla, aby se s ním před lidovým hlasováním utkali v debatě, informovala italská média.

Koncem své vlády v případě neschválení změn ústavy v referendu pohrozil Renzi tento týden již podruhé. Uvedl také, že "na své židli nelpí", a neusiloval by proto ani o vedení dočasné vlády či o vliv na sestavení kabinetu technokratů. "Zůstanu v čele vlády jen, když budu moci něco změnit," uvedl sociálnědemokratický premiér.

Italové budou 4. prosince rozhodovat o reformě parlamentu, která má výrazně omezit vliv Senátu a posílit Poslaneckou sněmovnu. V současné době jsou obě komory zcela rovnocenné. Případná změna by snížila počet členů Senátu o dvě třetiny, komora by reformou ztratila možnost svrhnout vládu a přišla by i o značný vliv na blokování přijímaných zákonů.

Renzi zdůvodnil potřebu změn zkostnatělostí systému, který podle něj stojí za úpadkem země v posledních dvou desetiletích. Podle odpůrců návrhu povedou změny k nebezpečné centralizaci moci.

Témata:  Itálie Matteo Renzi

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 12:20

Evropské státy chtějí vrátit na Ukrajinu muže podléhající branné povinnosti

Polsko a Litva jsou připraveny pomoci ukrajinským úřadům vrátit do vlasti muže podléhající branné povinnosti. Uvedli to představitelé obou zemí ve čtvrtek poté, co Kyjev oznámil pozastavení konzulárních služeb pro Ukrajince v zahraničí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy