Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nevládní organizace varuje Evropu: Migranty byste měli přivážet do Evropy sami

uprchlíci
uprchlíci
Foto: Reprofoto YouTube

Brusel – Nevládní organizace Lékaři světa (Doctors of the World, MDM) představila v Bruselu svou novou studii, která se zabývá uprchlíky a ekonomickými migranty. Jen 13,7 procent migrantů, kteří přišli do Evropy, uvádí, že prchá před válkou, většina pak připouští, že jsou ekonomičtí migranti.

Organizace zjistila, že většina z téměř 10,000 migrantů, se kterými mluvila, přiznala, že do Evropy odešla z ekonomických důvodů. Zpráva, která byla zaměřena především na přístup ke zdravotní péči, se zaměřila na migranty z více než 30 měst. Necelá polovina z nich navíc zůstává v Evropě nelegálně, píše server Breitbart.

Studie, která byla publikována úterý v Bruselu, říká, že 53,1 procent dotazovaných migrantů emigrovalo z ekonomických důvodů, 20,5 procenta z politických důvodů a jen 13,7 procent uvedlo, že utíká před válkou.

Organizace MDM požaduje, aby migranti získali plný přístup ke všem aspektům národních zdravotnických služeb v celé Evropě, a tvrdí, že jejich průzkum ukazuje, že pouze 3,1 procenta se přestěhovala do Evropy výhradně kvůli lékařské péči. „Tato čísla ukazují, že myšlenka, že se lidé stěhují ze zdravotních důvodů, neodpovídá realitě lidí, s nimiž se setkáváme, a tento mýtus by měl z projevů politiků zmizet," píší Lékaři světa.

Kromě zdravotní péče pro všechny nově příchozí, chce organizace, aby Evropané zajistili úplnou dopravu na kontinent pro každého, kdo chce migrovat. Poznamenala, že „bylo zdokumentováno násilí na migračních trasách do Evropy". Zpráva „vyzývá vlády, aby zajistily bezpečné migrační trasy do Evropy bez násilí pro všechny migranty, bez ohledu na jejich státní příslušnost."

Studie rovněž odsuzuje dublinský systém. Argumentuje tím, že je nezbytné, aby si migranti mohli zvolit evropskéou zemi, ve které chtějí získat bydliště. Nevládní organizace tvrdí, že bez svobody tohoto výběru a bez „rychlého a účinného" slučování rodin, nastanou „dalekosáhlé důsledky pro blaho a duševní zdraví migrantů".

Témata:  uprchlíci EU lékaři

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy