Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Slovenští komunisté chtějí pamětní desku pro Gustáva Husáka

Bratislava
Bratislava
Foto: Pixabay

Bratislava - Slovenští komunisté opět chtějí pamětní desku pro Gustáva Husáka (1913-1991), měla by připomenout jeho podíl na protifašistickém odboji za druhé světové války.

Bratislavský rodák Husák, od jehož úmrtí dnes uplynulo 25 let, patřil coby hlava státu k předním představitelům tvrdší linie tehdejšího komunistického režimu. Kritici mu připisují odpovědnost za takzvanou normalizaci.

"Husák patří ke slovenským osobnostem 20. století. Každá osobnost má pozitivní i negativní stránky," uvedl předseda neparlamentní Komunistické strany Slovenska (KSS) Jozef Hrdlička.

Právě za angažování Husáka proti fašismu by ho komunisté chtěli ocenit pamětní deskou. Obrátili se proto na nově vzniklou slovenskou parlamentní komisi proti fašismu. Její představitel a poslanec nejsilnější vládní strany Směr-sociální demokracie Ľuboš Blaha iniciativu KSS uvítal.

Slovenský list Denník N v článku označil Husáka za inteligentního pragmatika, introverta a oddaného komunistu. V roce 1989 z postu prezidenta podle deníku odcházel s pocitem zrady.

Témata:  Gustav Husák Slovensko

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 15:57

Evropa je smrtelná, varuje Macron. Vyzval k většímu zbrojení

Francouzský prezident Emmanuel Macron v projevu na pařížské Sorbonně zdůraznil potřebu posílení obrany Evropy a zvýšení vlastní zbrojní produkce jako odpověď na globální bezpečnostní hrozby. Uvedl to server France24.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy