Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Klimatická konference v Maroku je u konce. Kerry varoval před zradou s ničivými důsledky

John Forbes Kerry
John Forbes Kerry
Foto: usa.gov

Marrákeš - V Maroku dnes skončila klimatická konference, které se zúčastnili představitelé 200 zemí. Příští jednání v roce 2017 sice organizuje Fidži, vlastní rokování budou ale probíhat v německém Bonnu.

Politici a diplomaté potvrdili v Maroku svůj závazek plně realizovat klimatickou dohodu ujednanou loni na konferenci OSN v Paříži. Prohlášení z Marrákeše je vnímáno jako poselství solidarity v době, kdy svět s obavami čeká, zda nově zvolený americký prezident Donald Trump vyhlásí odstoupení Spojených států od pařížské dohody, uvedla agentura AFP.

Pařížskou dohodu podepsalo přes 190 států. V platnost vstoupila letos v listopadu. V roce 2020 tato dohoda nahradí nynější kjótský protokol z roku 1997. Počítá se v ní s tím, že celosvětové oteplování bude udrženo pod dvěma stupni Celsia ve srovnání s předindustriálním obdobím.

Americký ministr zahraničí John Kerry, který působí ve vládě dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy, na konferenci řekl, že nezdar v boji proti klimatickým změnám by byl zradou, jež by měla ničivé důsledky.

Obamův nástupce Trump naproti tomu v předvolební kampani tvrdil, že globální oteplování je podvod, který si vymyslela Čína, aby poškodila americké hospodářství.

V prohlášení vydaném v Marrákeši ve čtvrtek ministři životního prostředí potvrdili odhodlání svých zemí bojovat proti klimatickým změnám. "Naše klima se otepluje znepokojujícím a bezprecedentním způsobem a je naší neodkladnou povinností na to reagovat," uvádí se v textu.

Bohaté státy také v dokumentu znovu potvrdily svůj cíl do roku 2020 shromáždit 100 miliard dolarů z veřejných i soukromých zdrojů na pomoc rozvíjejícím se zemím v boji proti klimatickým změnám. Prohlášení z Marrákeše je politický dokument, který deklaruje úmysly účastnických států, ale nemá žádnou právní moc.

Témata:  Maroko globální oteplování John Kerry

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy