reklama

Podle nového průzkumu si většina Ukrajinců ze změny v Bílém domě příliš nedělá. Podle průzkumu společnost Rating group 42 % obyvatel Ukrajiny neočekává, že by ve vztazích mezi USA a Ukrajinou při vládě Donalda Trumpa došlo v budoucnu k nějakým změnám.

Asi 25% respondentů tvrdí, že bilaterální vztahy mezi zeměmi se mohou značně zhoršit, kvůli pravděpodobnému proruskému cítění nadcházející republikánské správy USA. Pesimistické pohledy převažují především v centrální a jižní oblasti Ukrajiny, uvádí server Ukraine Today s odkazem na výsledky průzkumu.

Pouze 7% respondentů si myslí, že vztahy mezi USA a Ukrajinou budou v době prezidentství výrazně lepší než byly dosud.

Poslanci amerického Kongresu už slíbili, že přijmou zákony o odporu vůči ruským akcím v Sýrii a na Ukrajině a na podporu evropských zemí, které čelí ruským pletichám. Sněmovna reprezentantů už má v programu debatu o prodloužení protiruských sankcí.

Trump sice bude mít k dispozici jistou kongresovou podporu, například ze strany izolacionisty Randa Paula nebo proruského poslance Dany Rohrabachera. Většina expertů ale soudí, že Trumpovy námluvy s Ruskem budou i pro něho samotného nestravitelné. Brzy si prý uvědomí, že se pouští do špatného podniku, protože strategie politického vměšování je pevnou součástí ruské zahraniční politiky.