Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Keňa se vysmívá: Tribunál v Haagu je k smíchu

Uhuru Kenyatta, nový prezident Keni
Uhuru Kenyatta, nový prezident Keni
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Kampala - Mezinárodní soudní tribunál v Haagu (ICC) je v mnoha afrických státech terčem posměchu. Keňský prezident Uhuru Kenyatta při pondělní návštěvě v Ugandě ironicky navrhl, aby se ICC zabýval povolebními protesty v USA.

Kenyatta ve svém veřejném projevu v Ugandě zmínil hlavní žalobkyni ICC Fatou Bensoudaovou. "Byl jsem celkem v pokušení obrátit se na Bensudaovou, aby se zabývala povolebním násilím ve Spojených státech," uvedl Kenyatta, který před tribunálem sám čelil obvinění z organizování povolebního násilí v Keni v roce 2007. Při nepokojích tehdy zahynulo 1200 lidí.

V USA po oznámení výsledků prezidentských voleb protestovali odpůrci vítěze Donalda Trumpa. V několika případech se objevily i násilné incidenty.

Případ, který se týkal Kenyatty, soud nakonec neřešil a všechna obvinění proti němu byla stažena pro nedostatek důkazů. Žalobci, mezi nimiž byla také Bensudaová si stěžovali na špatnou spolupráci keňských úřadů.

V posledních několika měsících vypověděly příslušnost k ICC hned tři africké země - Jihoafrická republika, Burundi a také Gambie. Důvodem je údajná podjatost tribunálu.

Pravomoc ICC neuznává řada dalších států, mimo jiné USA, Čína nebo Izrael. Rovněž Rusko se nepřidá. Česko se k ICC připojila v roce 2009.

Témata:  ICC Keňa USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 17:26

Piráti rázně odmítli návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné

Piráti jednoznačně odmítají návrh lidovců na zvýšení důchodových odvodů pro bezdětné. Podle nich je tento záměr kontroverzní, neboť postihuje lidi bez potomků, aniž by vedl k vyšší porodnosti.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy