Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dokumenty o dědečkovi Donalda Trumpa před více než sto lety změnily svět

Donald Trump, 45. prezident USA
Donald Trump, 45. prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Mnichov - Německý badatel Roland Paul nalezl v zemském archivu ve Špýru (Speyer) dopis z 27. února 1905, kterým úřady vypovídají z Bavorska dědečka nového amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Friedrich Trump pocházel z Kallstadtu, městečka v Porýní, které leží asi 20 kilometrů západně od Mannheimu a v 19. století bylo součástí bavorského království. Do USA odešel jako mladík v roce 1885. Za oceánem zbohatl a následně se chtěl vrátit zpět do vlasti.

Jak dokládá dokument, odmítly úřady jménem tehdejšího bavorského regenta Luitpolda umožnit Trumpovi, který se mezitím vrátil do Německa, aby ve vlasti zůstal. Před svým odchodem do USA se totiž řádně neodhlásil a neodsloužil ani povinnou vojenskou službu.

Trumpův dědeček v červenci 1905 musel se ženou Elisabethou opustit Kallstadt a vrátit se do Spojených států. Otec budoucího prezidenta Trumpa Frederick se v New Yorku narodil v říjnu 1905.

Témata:  Donald Trump historie Německo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy