reklama

Porošenko odírá Rusko o miliony

Krom čtyř ukrajinských fabrik na čokoládové mlsky, má Porošenko ještě 2 výrobny v Ruské federaci, konkrétně ve městě Lipecku, kde bychom vedle Porošenkova čokoládového hájemství našli také velkou ruskou leteckou základnu. Firma Roshen vzkvétá díky exportu bonbónů do zahraničí. Ale je to stejné jako s běloruskou cukrářskou produkcí. Evropa má všeho dost, už jen pralinky z Belgie jsou těžkou konkurencí. Nezbývá než akceptovat fakt, že produkci firmy Roshen hravě vstřebá ruský trh. Porošenko překonal právní problémy, kterým jeho firma v Rusku čelila, dokonce prošla sítem kontrolní organizace Rospotrěbnadzor (federální služba, jež garantuje práva spotřebitelů), která zkoumá kvalitu prodávaného zboží klientům. Filiálka Roshenu v Lipecku je na tom tak dobře, že se zde rozjely dokonce hned dvě zbrusu nové linky, říká pravda.ru.

Porošenko naznačoval, že po svém nástupu do funkce předáka země, nebude v takové míře podnikat, proto se formální vlastnictví Roshenu mělo převést na offshorovou společnost Prime Assets Capital. Realita je asi taková, jako kdysi velkoobchod knihami Miroslava Macka, nebo obchodní aktivity současného českého ministra financí. Ideál říká: „buď dělej politiku, nebo podnikej. Obé však spolu nemíchej!" Ani v jednom z uvedených případů se pánové podnikatelé nechtějí vzdát svých zisků a vsadit na morální významnost, ba poslání, vyplývající ze zavazující politické funkce. Zatím není známo, zda Porošenko svou zlatou slepici postoupil zahraniční firmě.

Střet zájmu? Peníze nesmrdí...

Pravda.ru si všímá, že svou nevoli vůči Porošenkovu přístupu k etice zisku a prezidentství vyjádřili nacionální patrioti Ukrajiny v zastoupení poslance Věrchovné rady Ukrajiny Nestora Šufriče. Poslanec se rozčiloval v pořadu ukrajinské televize ICTV (International Commercial Television), že vrchní velitel ukrajinské armády platí daně státu, který páchá vůči Ukrajině agresi. Poslanec si spočítal, že daně, které Rusko od prezidenta Ukrajiny Porošenka vybere, prý by jinak stačily na vybavení 82 000 ukrajinských vojáků. 

Padouch nebo hrdina – vždyť jsme jedna rodina

Izvestija přinesla informaci, že jiné ukrajinské firmy, v nichž je zainteresován Porošenko, rovněž utužují byznys s Ruskem. Týká se to například dněpropetrovské společnosti ISTA, která dováží do Ruska akumulátory pro firmu Renault mající účast v ruské automobilce AvtoVAZ. Lidé stojící blízko k nynějšímu ukrajinskému prezidentovi taktéž v Rusku prodávají čínská auta značky JAC; tato auta vyrábí čerkeská fabrika Derways.

Porošenko v ruském Lipecku vlastní ještě potravinářskou firmu Krachmaloprodukty, jejíž oficiální adresa se rovněž rozpustila v nebulózním oblaku kdesi na pobřeží dalekých daňových rájů. V případě Krachmaloproduktů se ale může ukázat, že alespoň v tomto případě může být ukrajinský prezident uznán „nevinným". Podle Ruské planety či Komsomolské pravdy byli prý pracovníci a představitelé Krachmaloproduktů překvapeni, že byli regionálním tiskem i státními kanály spojeni s Petrem Porošenkem. Měli bychom mít však na paměti větu Alberta Einsteina, že skutečnost může být ještě fantastičtější, než si tu všichni dokážeme představit. Vyplývá tak z nevole, kterou ruští poslanci z Dumy sdílejí s nahněvanými deputáty ukrajinské Rady. Tito lidé souhlasí, že Porošenko nemá v Rusku podnikat.

V samotném Rusku bijí na poplach i poslanci za komunistickou stranu KPRF Valerij Raškin a Sergej Obuchov. Tvrdí, že například multimiliardář z Ukrajiny Igor Kolomojskij může čerpat „prebendu" díky zbylému majetku na Krymu, může mít prý zisk i díky nově se stavícím linkám moskevského metra, se kterými je Kolomojskij „jaksi" spojen. Poslanci se zasazují o to, aby Kolomojského účast v ruských projektech prověřil generální prokurátor Ruska Jurij Čajka. Kdyby se podezření potvrdilo, bylo by jisté, že prostředky ze svých aktivit ukrajinský miliardář zpětně investuje do vyzbrojování vojenských jednotek operujících na Donbasu, což by bylo pro Rusko nepřijatelné.

Podotýkáme, že Kolomojskij je dalším z vlivných oligarchů, který má svá aktiva v Ruské federaci. Igor Kolomojskij je v Rusku personou non grata. Je proti němu iniciováno i trestní řízení kvůli jeho financování jednotek ukrajinské národní gardy. Někteří Ukrajinci byli v Rusku již i odsouzeni za participaci v akcích těchto „bataliónů". Můžeme zde podotknout, že USA změnily názor například na batalión Azov, který Spojené státy prohlásily za nežádoucí, jelikož v něm identifikovaly extremistickou podstatu. Kongres USA příslušníky Azov kvalifikuje jako bojovníky vyznávající nacistické principy.