Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Merkelová nemá konkurenci, šance na znovuzvolení kancléřkou jsou vysoké

Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Summit G7 v Německu, Angela Merkelová
Foto: g7germany.de

Berlín - Podle průzkumu agentury Forsa nemá Angela Merkelová (CDU) konkurenci. V přímém souboji o post šéfa vlády s přehledem porazila oba možné protikandidáty za sociální demokracii (SPD).

V přímém duelu se šéfem sociální demokracie Sigmarem Gabrielem by Merkelová dostala 50 procent hlasů, zatímco současný vicekancléř Gabriel jen 16 procent.

Pokud by se předsedkyni křesťanských demokratů postavil šéf Evropského parlamentu Martin Schulz, zvítězila by v poměru 49 ku 27.

CDU/CSU by dalo v parlamentních volbách hlas 36 procent německých voličů, zatímco sociálním demokratům 23 procent. Do Spolkového sněmu by se dostali ještě Alternativa pro Německo, Levice i Zelení (všichni deset procent) a svobodní demokraté (pět procent).

Témata:  Německo Angela Merkelová průzkumy

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy