Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Propaganda Ruska a IS je stále agresivnější, burcují europoslanci

EU
EU
Foto: Pixabay

Štrasburk - Rusko, Islámský stát (IS) a jiné radikální skupiny podle europoslanců stále agresivněji šíří svou propagandu vůči osmadvacítce. Ta má prý za cíl vyvolat strach a evropský blok rozdělovat.

"Dezinformačním kampaním je třeba čelit nikoli ještě větší propagandou, ale pozitivní komunikací a podporou informovanosti evropských občanů," shodli se europoslanci v usnesení.

Moskva podle zprávy zahraničního výboru parlamentu "agresivně používá celou škálu nástrojů, například zvláštní nadace, vícejazyčné televizní kanály (například Russia Today), agentury, které poskytují pseudoinformace, sociální média a trolly."

"Neuvědomujeme si, že slovo může být silnější než raketové systémy nebo stíhací letouny SU-25. Je to hybridní válka, kterou proti nám, proti Evropské unii, vede Kreml. Je to válka, ve které Kreml vítězí," řekl český europoslanec Jaromír Štětina.

Podle poslance Pavla Poce (ČSSD) je nutnost bojovat proti propagandě vedené islamistickými, ale i jinými radikály, obtížná, ale neoddiskutovatelná. "Tento problém ale nepokládám za srovnatelný se státní propagandou ať už Ruska, nebo kteréhokoli jiného státu s globálními ambicemi," sdělil Poc.

Jeho kolega Jan Keller ale hlasoval proti. "Celá zpráva je psána jazykem, který důvěrně známe z období, kdy neexistovalo právo na odlišnost názoru," uvedl.

Islamisté se podle poslanců snaží podkopávat evropské hodnoty a vzbuzovat nenávist vůči nim. Vzhledem k tomu, že občané EU jsou hlavním cílem teroristických útoků IS, je podle europoslanců třeba na úrovni členských států více bojovat proti radikalizaci.

Témata:  EU Rusko Islámský stát

Aktuálně se děje

8:45

Ukrajinská armáda stahuje z bojiště americké tanky Abrams

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy