Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dceru Islama Karimova Gunlaru údajně otrávili

Islam Karimov
Islam Karimov
Foto: kremlin.ru

Taškent - V Uzbekistánu se začala šířit fáma, že Gulnara Karimovová (44), starší dcera zesnulého prezidenta Islama Karimova, zemřela. Její syn spekulace médií vyvrací.

Matka je živá, ale stále setrvává v domácím vězení, řekl uzbecké redakci stanice BBC Islam Karimov, který žije v exilu v Londýně a jmenuje se stejně jako jeho zesnulý děd.  Upřesnil, že jeho sestra Iman byla z domácího vězení již propuštěna, nadále však nesmí odcestovat z Uzbekistánu.

Informace z anonymních zdrojů, že Gulnara Karimovová podlehla otravě a byla tajně pohřbena do neoznačeného hrobu, se objevila počátkem týdne na jednom z opozičních portálů. Ruská média tuto zprávu mezitím dementovala.

Nechyběly ani dohady, zda pověsti o "princeznině" smrti nejsou součástí boje o moc v Taškentu a zda ve skutečnosti nemíří proti expremiérovi Šavkatu Mirzijojevovi, který byl pověřen rolí Karimovova nástupce přinejmenším do prosincových voleb.

Někdejší podnikatelka Gulnara bývala dlouho považovaná za budoucí nástupkyni svého otce v prezidentském úřadu. Do nemilosti upadla po konfliktu s vlivným šéfem uzbecké tajné služby Rustamem Inojatovem, který je nadále pokládán za klíčového hráče na domácí politické scéně.

Témata:  Uzbekistán Islam Karimov

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy