Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko je na nohou: EU nám káže, ale sama své zásady porušuje

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - „Po desetiletí kázala Evropská unie Rusku a propagovala svobodu projevu jako jeden ze svých základních principů, ale pokrytecky ji odmítla jako zbytečný luxus, když se nehodí do jejího příběhu.“ Právě to tvrdí šéfredaktorka ruské státní televize Russia Today (RT) Margarita Simonyanová.

„Jsme samozřejmě velmi zklamaní, je to opravdu skandální," uvedla Simonyanová poté, co byla v Evropském parlamentu přijata rezoluce o nebezpečí ruské propagandy. „Jsme zklamáni, jak snadno se evropský establishment vzdává svých vlastních zásad. Zásad, o kterých jsme slýchali dlouhou dobu. Zásad, o kterých Rusku přednášeli léta, celá desetiletí. A nyní vidíme, že celý princip svobody projevu ve skutečnosti není potřeba a děsí samotné Evropany," cituje Simonyanovou RT.

„Nevím, na koho to bude mít větší vliv: zda na nás, nebo na evropský establishment, který... tak snadno kvůli několika podivným, irelevantním a iracionálním obavám zradil své vlastní zásady," řekla Simonyanová. Svoboda projevu se podle ní zřejmě stala „zbytečným luxusem" v rámci Evropské unie, když alternativní hlasy jako je RT a Sputnik získaly popularitu.

„Neuvědomují si, že takovými malými krůčky souvisícími s neochotou naslouchat jiném stanovisku proměňují státy ve slepé diktatury a začínají války, které nikdo nepotřebuje," varuje. Tvrdě udeřila také na organizaci Reportéři bez hranic (Reporters Sans Frontières, nebo RSF), o která řekla, že si novináře, které se rozhodne chránit, vybírá selektivně.

„Reportéři bez hranic předstírají, že chrání novináře z celého světa, ale nakonec se ukázalo, že chrání novináře pouze ze svého vlastního malého světa," řekla. Už dříve Christoph Dreyer, šéf německé verze Sputniku, požádal RSF, nevládní organizaci bojující za svobodu tisku, aby „zareagovala na informační válku Ruskem". Odkazoval přitom právě na rezoluci Evropského parlamentu. Žádost ale podle serveru RT organizace odmítla s tím, že již neposkytuje vyjádření pro zpravodajské kanály patří k ruské mediální skupině Rusko dnes (Rossiya Segodnya).

Rezoluci ve Štrasburku podpořilo 304 poslanců Evropského parlamentu, 179 bylo proti a 208 se zdrželo. Materiál byl vypracován polskou političkou konzervativní a reformní skupiny (ECR) Annou Fotygaovou, a je založen na zprávě nazvané „strategická komunikace EU k boji proti propagandě ze strany třetích osob".

Ve zprávě se říká, že se ruská média pokouší „zkreslit pravdu, vyvolávají pochybnosti, rozdělují EU a její severoamerické partnery, paralyzují rozhodovací proces, snaží se zdiskreditovat instituce EU a podněcují strach a nejistotu mezi občany EU." Dokument konkrétně zmiňuje RT, tiskovou agenturu Sputnik, federální agenturu Rossotrudnichestvo a Russkiy Mir (Rus svět) jako zvláště křivolaké nástroje propagandy.

Sputnik se kvůli rezoluci obrátil na řadu organizací: jako je OSN, Organizaci pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) a několik mezinárodních novinářských a nevládních organizací, s cílem čelit tomu, co považuje za zásah do svobody projevu v Evropské unii.

Rezoluce je znamením „politické degradace" západní „ideje demokracie," uvedl ruský prezident Vladimir Putin, který vývoj také komentoval. Každý se podle něj snaží poučovat Rusko o demokracii, a ve stejné době evropští zákonodárci využívají restrikce", což prý není nejlepší způsob, jak zvládnout problémy. Pogratuloval také novinářům RT a Sputnik za jejich práci.

Témata:  Rusko EU média

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 19:55

Právníci Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce

Soud v Moskvě rozhodl, že právníci zesnulého ruského opozičního politika Alexeje Navalného zůstanou ve vyšetřovací vazbě další dva měsíce. Oznámila to stanice Rádio Svobodná Evropa (RFE/RL).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy