Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Makat, nestudovat. Kreml spustil hon na akademiky mezi úředníky

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin pasoval státní úředníky s vysokým akademickým titulem na podvodníky a odepřel jim svou důvěru. Ministerstva nyní usilovně pátrají po zaměstnancích, kteří se šéfovi Kremlu znelíbili.

Putin si postěžoval, že navzdory jeho nařízení věnovat se plně práci pro stát se někteří vysoce postavení státní úředníci oddali vědě tak intenzivně, že se stali členy Ruské akademie věd.

Námitku prezidenta akademie Vladimira Fortova, že všichni kritizovaní akademici bádali ve svém volném čase, Putin odbyl poznámkou, že poctivý státní úředník je tak zavalen prací, že žádný volný čas nemá.

Podle některých analytiků je Putinův postoj, okázale prezentovaný v ruských státních televizích, součástí přípravy na prezidentské volby v roce 2018, v nichž nejspíš bude kandidovat. Hlava státu se snaží potvrdit pověst nesmiřitelného bojovníka s nepravostmi, zejména s korupcí a zneužíváním funkcí.

Z ruské vlády se ozývají hlasy, že kromě několika málo výjimek žádné takové případy nejsou. Agentura TASS ale našla 14 vysokých státních úředníků, kteří se jen od konce letošního října stali členy akademie věd. Podle Putina se čistka mezi akademiky nebude týkat jen centrálních úřadů, ale i gubernátorů a šéfů republik a autonomních oblastí Ruské federace.

Témata:  Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy