Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové jsou na nohou. Vyděsila je podivná chyba

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Washington - Sociologický průzkum, který měl mapovat reakce amerických muslimů na výsledek prezidentských voleb, mezi nimi vyvolal strach. Domnívali se, že je už úřady začaly sledovat, jak v kampani požadoval republikán Donald Trump.

Automatizované telefonáty byly součástí průzkumu neziskové organizace Emerge USA. Ta namátkově vybrala osoby z telefonního seznamu a robot jim dal za úkol stisknout číslo jedna pokud jsou muslimové, anebo číslo dvě, pokud nejsou.

V mnohých to vyvolalo obavy, že se Trump rozhodl registrovat americké muslimy, což vyvolalo paniku na sociálních sítích. Organizace poté musela vyděšené respondenty ujistit, že o žádný tajný program nejde.

Během loňské předvolební cesty do státu Iowa Trump v televizi CNBC prohlásil, že všichni muslimové v USA by měli projít registrací a jejich údaje by měly být uloženy v databázi.

Michael Flynn, později jmenovaný prezidentským poradcem pro otázky národní bezpečnosti, v srpnu prohlásil, že "islám je nebezpečná rakovina v těle 1,7 miliardy lidí na této planetě a je nutné ji vyříznout." Jeden Trumpův fanoušek nedávno řekl, že americké internační tábory pro Japonce jsou dobrým precedentem pro registraci muslimů.

Témata:  muslimové USA průzkumy

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy