Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Tusk se setkal s Porošenkem. Dohodli se na prodloužení sankcí

Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Petr Porošenko, ukrajinský prezident
Foto: president.gov.ua **www.president.gov.ua**

Brusel - "Prezident EU" Donald Tusk po dnešním jednání s ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem prohlásil, že se unie na prodloužení sankcí vůči Rusku shodne ještě před summitem 15. a 16. prosince.

Tusk připomněl, že už loni na jaře EU sankce spojila s plným prosazením mírových dohod z Minsku a tato spojitost trvá. "Doufám - a je to víc než jen pouhá naděje -, že o sankcích rozhodneme ještě do prosincového jednání Evropské rady," řekl Tusk.

Šéf unijních vrcholných schůzek zopakoval, že EU musí zajistit zachování ukrajinské suverenity, stability a územní celistvosti. "Podporujeme mírový proces a naše sankce jsou spojeny s úplným naplněním dohod z Minsku," zdůraznil.

EU kvůli ukrajinské krizi uvalila na Rusko několik různých sankcí. Osoby narušující ukrajinskou územní celistvost mají zmrazený svůj evropský majetek a zakázané cesty do unie, je omezeno obchodování s anektovaným Krymem. Unie také uvalila na Rusko některé hospodářské sankce, právě ty spojila s minským mírovým procesem. Zakázan je tak vývoz některých technologií, například pro těžbu ropy, a omezen přístup ruských velkých firem a bank k financování.

Tusk s Porošenkem dnes také novinářům řekli, že už oba telefonicky hovořili s budoucím americkým prezidentem Donaldem Trumpem. "Otázku ruské agrese, nelegální anexe Krymu otevřel sám zvolený prezident Trump," řekl dnes v Bruselu Porošenko. O podrobnostech rozhovoru mluvil nechtěl. Pouze uvedl, že Trumpovi nabídl podrobný popis situace na východě Ukrajiny a na Krymu.

Nizozemský premiér Mark Rutte nyní hledá východisko poté, co občané v dubnu v právně nezávazném referendu asociační dohodu odmítli. Vláda by krach smlouvy pokládala za poškození evropské jednoty.

Podle Tuska, který o situaci jedná v Haagu i s ukrajinskou stranou, se nyní "tvrdě pracuje na řešení, které Nizozemsku umožní ratifikaci tím, že vyřeší všechny jeho obavy". Také by zároveň mělo plně respektovat ukrajinské zájmy a zajistit, že ostatních 27 zemí bloku nebude muset ratifikaci smlouvy řešit znovu.

"Dohoda je symbolem nové Ukrajiny, symbol boje naší země za evropskou budoucnost," zdůraznil Porošenko. EU a Kyjev podle něj nemají s textem dohody problém a také by podle něj nemělo být třeba znovu se zabývat její ratifikací.

Témata:  Donald Tusk Petr Porošenko protiruské sankce

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy