Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci ze Švýcarska žádají obyvatele o neobvyklou věc: Pošlete nám vaše výkaly, potřebujeme je

Vědci
Vědci
Foto: Pixabay

Stockholm - Švédská agentura pro veřejné zdraví (Folkhälsomyndigheten) požádala obyvatele Stockholmu o velmi neobvyklou věc. V rámci mezinárodního projektu prosí, aby jí obyvatele švédské metropole poslali svoje výkaly.

Jakkoliv se to může zdát jako vtip, švédští vědci požádali obyvatele Stockholmu, aby neváhali a poslali jim své exkrementy. Důvod je prostý – odborníci chtějí zkoumat, jak rezistentní k antibiotikům je bakterie E. Coli.

Vzorky mohou posílat lidé mezi 18 a 65 lety, kteří žijí v hlavním městě. Vědci by chtěli získat výkaly od 250 osob, ze kterých by pak odebrali vzorky, které by dále analyzovaly, informuje server The Local.

„Prostřednictvím toho chceme zjistit, jak velká rezistence vůči antibiotikům existuje ve společnosti. Myslíme si, že je tu rostoucí trend lidí, kteří jsou nositeli bakterií. A i když máme dobrou představu o tom, jak to teď vypadá, potřebujeme nové studie, aby bylo možné sledovat vývoj," vysvětluje mikrobioložka Folkhälsomyndigheten Sofia Nyová.

Švédsko není jediná země, která se tímto výzkumem zabývá. Podobné studie probíhají i v Rusku, Norsku, Finsku, Německu, Polsku a Lotyšsku jako součást projektové studie (NoDars) týkající se rezistence vůči antibiotikům.

NoDars si klade za cíl posoudit, zda je úroveň rezistence vůči antibiotikům ve společnosti přeceňována. Mnoho monitorovacích systémů používaných v současnosti se totiž zaměřuje pouze na vážnější typy infekcí, které se vyskytují například v krvi a které patří mezi ty vůbec nejvíce rezistentní.

Témata:  Švédsko antibiotika vědci

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy