Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s uprchlíky? Diplomaté se sešli, jednání začalo

EU
EU
Foto: Pixabay

Brusel - Diplomaté členských zemí Evropské unie zvažují, jak zajistit "efektivní solidaritu" států EU v migrační krizi. Zvažují tak návrh, se kterým přišlo Slovensko poté, co neuspěl systém kvót.

S novým termínem "efektivní solidarita" přišlo nynější slovenské předsednictví minulý týden, když ministry vnitra seznámilo se svou prvotní představou. Slováci nyní jednají s dalšími státy a před prosincovým summitem EU se snaží najít přijatelný kompromis.

Mezi možnosti, o kterých se uvažuje, by podle informací ČTK v krizové situaci zvýšeného přílivu migrantů patřily přesuny "dobře definovaných skupin", ale také možnost uzavření některých hranic a například i detence tak, aby se migranti nemohli volně pohybovat napříč unií.

Přestože do transferů by se měly zapojovat všechny země, mohly by se rozhodnout přijímat například jen odmítnuté žadatele, které by pak měly na starosti pouze do chvíle jejich návratu zpět odkud přišli, či jen ohrožené skupiny - třeba děti bez doprovodu.

Úroveň či intenzita podobné podpory by měla brát v potaz vážnost krize a její dopad na schopnost postižených zemí se s migrační vlnou vypořádat. Zmiňována je nyní také mobilizace dodatečných lidských i finančních zdrojů a též "cílené a proporční" uzavírání hranic uvnitř schengenského prostoru a další opatření, včetně detence v nutných případech tak, aby bylo možné bránit druhotným pohybům migrantů mezi státy unie, plyne z informací ČTK.

Slovenské předsednictví ve snaze najít pro všechny přijatelný kompromis upravilo svůj původní týden starý návrh. Případný kompromis, který se samozřejmě může od stávajících nápadů lišit, by měli příští středu probrat velvyslanci zemí osmadvacítky. Mohl by se také stát základem pro přípravu příslušné části závěrů prosincového summitu unie.

Nynější verze návrhu počítá se třemi stupni migrační situace. V prvním by za běžného stavu platila obvyklá azylová pravidla. Druhý předpokládá spuštění právě oněch návrhů "efektivní solidarity".

Třetí stupeň, charakterizovaný "výjimečně vysokými počty příchozích", které by nebylo možné zvládnout předchozími nástroji, předává řízení krize členským zemím na úrovni Evropské rady, tedy summitu EU.

Zdroje ČTK upozorňují na složitou pozici slovenského předsednictví, které se snaží najít možná ani neexistující styčné body mezi pohledem například řeckého premiéra Alexise Tsiprase a jeho maďarského kolegy Viktora Orbána.Bylo to Slovensko a další země visegrádské skupiny, kdo po prázdninách přišel s termínem "flexibilní solidarita" v souvislosti s migrací a návrhy Evropské komise na reformu azylového "dublinského" systému.

Témata:  uprchlíci EU

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy