Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva Evropané, které před pěti lety zajala Al-Káida, se možná dostanou na svobodu

Al-Káida
Al-Káida
Foto: Česká televize

Bamako - Dva Evropané držení pět let v zajetí severoafrické odnože teroristické organizace Al-Káida by se mohli brzy dočkat propuštění.

Podle nevládní organizace, která s teroristy vyjednává, se podařilo s částí únosců domluvit bezpodmínečné propuštění rukojmích, uvedl dnes jihoafrický zpravodajský web News24.

O propuštění Švéda Johana Gustafssona a Stephena McGowna, který má britské a jihoafrické občanství, jedná nevládní organizace Gift of the Givers s pomocí místních náboženských a kmenových vůdců. Podle středečního prohlášení by oba muži mohli být na svobodě do letošních Vánoc.

"V podstatě říkají, že starší členové AQIM souhlasili s bezpodmínečným propuštěním, ale trvá odpor a nesouhlas mladších. Jednání pokračují," uvedla organizace Gift of Givers. AQIM je zkratka pro organizaci Al-Káida v muslimském Maghribu. Únosci prý také přislíbili, že brzy zveřejní video jako důkaz, že zajatci jsou stále naživu.

Gustafsson a McGown byli uneseni společně s Nizozemcem Sjaakem Rijkem 25. listopadu 2011. Při přepadení ozbrojenci zastřelili německého turistu, který odmítl nastoupit do přistavené dodávky. Partnerce Rijkeho se podařilo utéct. O několik dní později ozbrojenci z téže organizace unesli dva francouzské turisty.

Témata:  Al-Káida únos / rukojmí

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy