Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Popularita francouzského prezidenta je na minimu. Bude Hollande znovu kandidovat?

François Hollande, Président de la République française
François Hollande, Président de la République française
Foto: elysee.fr

Paříž - Ve Francii sílí spekulace, zda se neoblíbený prezident François Hollande bude ucházet o znovuzvolení. Claude Bartolone, šéf Národního shromáždění, ho dokonce vyzval, aby se zapojil do socialistických primárek.

Hollandeova popularita klesla ke čtyřem procentům. Spekulace, zda se bude ucházet o znovuzvolení, sílí v době, kdy opoziční pravice pořádá vlastní prezidentské primárky. Její kandidát má vzejít z nedělního klání, favoritem je expremiér François Fillon.

Primárky u socialistů mají následovat v lednu. Podle Bartoloneho co možná největší výběr mezi uchazeči straně prospěje, a tak by se do klání měl zapojit také premiér Manuel Valls a exministr hospodářství Emmanuel Macron.

"Nevím, pro koho budu hlasovat, ale vím, že malé primárky nás nezachrání. Přeji si, aby se Macron zúčastnil primárek, přeji si, aby se Valls zúčastnil primárek a přeji si, aby se Hollande zúčastnil primárek," řekl novinářům Bartolone.

Očekává se, že prezident během prvního prosincového týdne oznámí, zda se míní ucházet o další volební období. Podle tisku Valls zvažuje prezidentskou kandidaturu, pokud by se Hollande rozhodl, že kandidovat nebude.

Témata:  François Hollande Francie

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy