Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Švédové zatkli studenta, který měl vydírat českou vládu jedem

Ministerstvo vnitra
Ministerstvo vnitra
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Stockholm/Praha - Švédská policie zatkla tento týden ve středu 27letého německého student a, který je podezřelý z toho, že vydíral českou vládu blíže neurčenou toxickou látkou, kterou získal přes internet.

O vyšetřování dnes informovala švédská média s odvoláním na prokurátora Henrika Södermana. Česká policie potvrdila, že na případu spolupracuje se švédskými kolegy, bližší informace ale zatím nebude poskytovat.

Muž, který Švédsku podle médií žije od roku 2012 a který studuje na vysoké škole v Uppsale, je podezřelý z obchodování s toxickými látkami, které měl prodávat přes internet, a také z pokusu vydírat české úřady. Podle Södermana se dopisem dožadoval peněz pod hrozbou, že bude rozesílat toxické látky.

Tamní deník Expressen napsal, že vyšetřování švédská policie zahájila loni na podzim po kontaktu s českou policií a že k vydírání došlo už v roce 2014. Na případu podle deníku spolupracovala kromě českých a švédských policistů také německá policie a americký Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Policie studenta zatkla tento týden u něj doma, soud dnes na něj uvalil dvoutýdenní vyšetřovací vazbu. Muž podle jeho advokáta Bengta-Görana Hugosona veškerá obvinění odmítá.

Zásilky obsahující jedovaté látky byly na české velvyslanectví v Bratislavě a na ministerstva vnitra a financí v Praze doručeny v listopadu a v prosinci 2014. Balíčky na ministerstva byly odeslány ze Slovinska, na ambasádu přišla obálka s nebezpečným obsahem ze Švédska. K té se přihlásila skupina říkající si „Mstitel".

Témata:  policie Švédsko Německo Ministerstvo vnitra České republiky

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy