Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Téměř 70 měst po světe uspořádalo protesty proti službě Barnevernet

Demonstrace proti norské sociální službě Barnevern
Demonstrace proti norské sociální službě Barnevern
Foto: Michal Kalášek, EuroZprávy.cz

Oslo/Vídeň/Praha – Zhruba v 70 městech v několika zemích světa se dnes konaly protesty proti norské sociální službě Barnevernet. Demonstranti poukazují na kontroverzní případy odebírání dětí.

Protesty byly svolány do 70 měst v téměř třech desítkách zemí. Podle facebooku sdružení Barnevernet steals Children (Barnevern krade děti) se různé akce uskutečnily například v Austrálii, na Novém Zélandu, v Indii, Rumunsku, Rakousku či Norsku, další se ještě dnes chystají v USA nebo Kanadě.

Iniciátorem dnešních protestů je Rumunsko a křesťanská komunita podporující norsko-rumunskou rodinu, které Barnevernet odebral pět dětí včetně tříměsíčního miminka.

Obhájci rodiny tvrdí, že úřad argumentoval obavami z možného radikálního směřování křesťanské výchovy, která byla údajně spojena s příliš přísnými tresty.

Do Prahy žádný protest svolán nebyl, Češi byli ale společně se Slováky pozváni na protest do Vídně.

Témata:  Barnevernet Norsko

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy