Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Člověk v tísni ignoroval výtky, vytvářel korupční schémata, tvrdí ukrajinští povstalci

Člověk v tísni, ilustrační fotografie
Člověk v tísni, ilustrační fotografie
Foto: Korzo

Kyjev - Člověk v tísni přišel v Doněcku o akreditaci, což proruští povstalci zdůvodnili "systematickým ignorováním" připomínek a "vytvářením korupčních schémat". Šéf humanitární organizace Šimon Pánek to odmítá.

Zákaz činnosti české organizace vysvětlil příslušný akreditační výbor podle povstalecké tiskové agentury DAN tím, že prý Člověk v tísni "systematicky ignoroval připomínky výboru k uskutečňovaným programům distribuce humanitární pomoci", "činností odporující deklarovaným cílům" i "destruktivní prací, projevující se vytvářením korupčních schémat při distribuci humanitární pomoci, což provokovalo konflikty nejen mezi příjemci, ale i mezi místními úřady".

Toto odůvodnění Pánek odmítl s tím, že až dosud od doněckých orgánů nikdy žádné výhrady vůbec nezazněly. Ani nyní je neprovázely žádné důkazy či konkrétní jména. Člověk v tísni podle svého ředitele pracuje zcela transparentně.

"Nevím, co doněcké orgány vedlo k rozhodnutí, které mi na počátku zimy připadá nešťastné. Pokud měly nějaké připomínky k naší práci, dokonce padlo slovo korupce, tak se divím, že nám to nepředaly a nechtěly po nás nápravu. Akreditace se obnovovala na týdenním základě, tedy každý týden více než rok rozhodovaly, jestli nám akreditaci udělí, anebo ne," řekl dnes Pánek ČTK.

"Člověk v tísni byl poslední mezinárodní nevládní organizací, která v Doněcku působila. Teď - pokud se nepovede vyjednat nějaký kompromis, třeba o působení přes zimu, kdy by to lidé velice potřebovali - tam už žádná nebude," dodal.

Člověk v tísni pracuje na východní Ukrajině, v oblastech pod kontrolou vlády i separatistů, od srpna 2014. Od listopadu 2014 poskytl na území pod nadvládou separatistů potravinovou pomoc téměř 570 000 lidí, více než 138 000 lidí pomohl s rekonstrukcí domů a zazimováním a téměř 296 000 lidí získalo díky Člověku v tísni přístup k vodě a hygienickým pomůckám.

Člověk v tísni podle svého webu pomáhá a Ukrajině díky financím z veřejné sbírky a prostředkům od respektovaných institucí a organizací, jako je Organizace pro pomoc uprchlíkům (UNHCR), Rozvojový program OSN (UNDP), Dětský fond OSN (UNICEF), Světový potravinový program (WFP), Generální ředitelství pro humanitární pomoc a civilní ochranu Evropské komise (ECHO), Kancelář pro americkou zahraniční humanitární pomoc (OFDA), britské Ministerstvo pro mezinárodní rozvoj (DFID), Švýcarská agentura pro rozvoj a spolupráci (SDC) nebo Ministerstvo zahraničí České republiky.

V říjnu 2015 přišla v Doněcku o akreditaci mezinárodní organizace Lékaři bez hranic, povstalci ji obvinili ze "sbírání údajů o obraně".

Témata:  Člověk v tísni (People in Need) Donbass v Doněcku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy