Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Saakašvili v Kyjevě žádal předčasné volby, O lidech už nemohou rozhodovat jen oligarchové, tvrdí

Michail Saakašvili
Michail Saakašvili
Foto: Wikimedia Commons

Kyjev - Michail Saakašvili, který nedávno odstoupil z funkce gubernátora Oděské oblasti, dnes na shromáždění přívrženců svého nového politického hnutí burcoval v Kyjevě k uspořádání předčasných voleb.

Bývalý gruzínský prezident sliboval, že hned po volbách, které by se měly konat podle nových pravidel, "bleskově a v případě nutnosti i velice tvrdě" nastolí na Ukrajině pořádek, sníží daně, zreformuje soudy i zúčtuje s lidmi, kteří nyní stojí u kormidla moci.

"Všem před očima kradou fabriky, kradou vše, na co sáhnou. Myslíte si, že Ukrajina uvízla v začarovaném kruhu korupce? Ano, tak tomu je, ale nejsou v tom žádné čáry, jen malá skupinka, která si přivlastňuje veškeré bohatství země," prohlásil.

Zdůraznil, že toho už bylo dost a že o osudu státu má rozhodovat lid, a ne hrstka oligarchů. "Nenávidí mě, protože vím, jak zdolat korupci, jak rozbořit jejich domeček z karet. Bojí se mne," řekl.

Počet účastníků akce, uspořádané pod heslem Poslední zima tohoto režimu, odhadla agentura Interfax na dvě tisícovky, list Ukrajinska pravda na několik tisíc lidí, a to včetně mládeže. Lidé přišli s ukrajinskými prapory a vlajkami Evropské unie. Rozdávaly se také letáky, vábící do Hnutí nových sil, která má být "otevřeno všem", za podmínky, že jde o "nové tváře" a že "neokrádali Ukrajinu".

Témata:  Michail Saakašvili Ukrajina

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 11:46

Ruské regiony ruší kvůli Ukrajině vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy