Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Z východního Halabu uteklo od soboty 10 tisíc lidí

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - Podle syrské exilové opoziční organizace SOHR uteklo od soboty z východního Halabu ovládaném povstalci do oblastí ovládaných syrskými vládními silami už asi 4000 obyvatel. Dalších 6000 civilistů pak prchlo do čtvrti kontrolované Kurdy.

Je to první takový exodus z východního Halabu po více než čtyřech letech, řekl podle AFP ředitel SOHR Ramí Abdar Rahmán.

Vládní jednotky postupují stále hlouběji do povstaleckého území a snaží se dobýt východní část města. To by mohlo znamenat zvrat v syrské občanské válce. Podle SOHR syrský režim již kontroluje nejméně třetinu území, které ve městě před lety obsadili rebelové.

Nyní se bojuje o strategickou čtvrť, jejímž získáním by syrský režim rozdělil východní Halab na dvě části. "Rychlý postup armády je výsledkem její strategie útočit na východní Halab na několika frontách současně," domnívá se Rahmán.

"Letectvo vše systematicky ničí, zónu po zóně. Pokud se tomuto letectvu nezakáže bombardovat, zničí zbytek Halabu, čtvrť po čtvrti," řekl AFP představitel vzbouřenců ve městě. Obvinil režim a jeho spojence Rusko a Írán z úmyslného vyhladovění lidí ve městě a dalších praktik v rozporu s mezinárodním právem.

Damašek označuje vzbouřence za teroristy a odmítá veškerou zahraniční kritiku, že bojem proti ozbrojené opozici se dopouští válečných zločinů.

Témata:  Sýrie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy