Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Hrozí světu nebezpečí? Stovky sopek jsou aktivní, a jedna o sobě opět dala vědět

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Reprofoto YouTube

Mexico city - Hurikány a zemětřesení patří mezi nejhorší přírodní katastrofy, se kterými se na naší planetě můžeme setkat. Mnohdy se o nich dopředu neví, což má za následek v lepším případě pouze škody na majetku, v tom horší i ztráty na životech. Na rozdíl od těchto nebezpečí se ale ví o umístění a činnosti sopek, a některé z nich se probouzí k životu.

Mexické úřady vydaly varování před sopkou Popocatepetl, která začala chrlit mohutná oblaka popela a dýmu. Podle očitých svědectví vyhnala její exploze páru, plyn a popel do výšky pěti kilometrů nad jícen vulkánu.

Sopka byla desítky let nečinná, v roce 1994 se ale probudila k životu a od té doby děsí odborníky po celém světě. Zatím se nachází ve fázi, kdy občas vybuchne a vychrlí do vzduchu oblak popela a lávy, zatím poslední detonace uvnitř kráteru, která se odehrála v pátek, se ale řadí k těm větším.

Úřady proto varovaly místní obyvatele, aby se od sopky drželi dál. "Popel z exploze bude dosedat v příštích dnech na velké množství sídel ve státě Puebla," uvedl podle CNN ředitel mexického úřadu civilní ochrany Luis Felipe Puente.

Comparto el #Video desde Altzomoni, de la reciente actividad del #Popocatépetl. pic.twitter.com/Ov8xW9B4Gz

— Luis Felipe Puente (@LUISFELIPE_P) 25. listopadu 2016

 

CNN s odkazem na svůj regionální server připomíná článek z roku 2013, kde stanice uvedla, že ačkoliv se lidé sopky bojí, nemají důvod. Jediné, co nám poskytuje, jsou údajně obrazy krás planety Země. Přesto letošní erupce už zasáhly dvě políž ležící města.

Americké úřady v této souvislosti upozornily, že Popocatepetl není jedinou aktivní sopkou, která představuje určité míro rizika. Aktuálně jich odborníci evidují 1500 a třetina z nich už dříve v minulosti vybuchla. Zbytek je sice aktivní, ale dosud nezpůsobily váznější škody.

Za nejhorší erupci v dějinách je považován výbuch indonéské sopky Tambora v roce 1815. Exploze téměř dva kilometry vysokého vulkánu zabila zhruba 100 tisíc lidí a změnila klima celé planety.

Obrovské množství lidí má na svědomí i sopky Laki na Islandu, která je klidná od výbuchu z roku 1783. Erupce byla tak silná, že připravila o život polovinu živých tvorů, kteří tehdy na ostrově žili, a oblak jedovatého kouře způsobil hladomor, který zabil čtvrtinu Islanďanů.

Témata:  sopky Mexiko

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy